Bezoek aan gierzwaluwkolonie in Groede 22-06-’22

Paul Maertens

Bezoek aan gierzwaluwkolonie in Groede                        22-06-‘22

 

Woensdagavond hadden we met 10 geïnteresseerden van Mergus een afspraak in Groede om de gierzwaluwkolonie te bezoeken.

We werden er hartelijk ontvangen namens  de Natuur Bescherming Vereniging West Zeeuws Vlaanderen ’t Duumpje door  Lucien en Huub de Sovon-monitoren voor de Gierzwaluw-populatie in de Lutherse Kerk te Groede die deze materie kennen als geen ander.

Bij een kop koffie of thee werd er gestart met een presentatie over ‘Het Vlaemsche Erfgoed’ omdat het gebouw van de Lutherse Kerk in Groede in beheer is bij deze stichting, (dit om het geheel te kaderen in de geschiedenis).

Na deze inleiding volgde dan de presentatie over de gierzwaluwen in al z’n facetten. Het was heel leerrijk en verbluffend over hoeveel data ze daar ondertussen beschikken over aankomst, eileg, broeden, eerste kuiken, hoeveel kuikens per nest en in totaal, vertrek, routes en winterbestemming en terugkeer. Alles mooi in een powerpoint geïllustreerd met de rechtstreekse beelden van verschillende nesten van boven op zolder, real time en voorzien van de nodige uitleg.

Er werd eveneens aandacht geschonken aan het lijvige standaardwerk:

“Avifauna Zeelandica” over de Zeeuwse vogelwereld met een gedetailleerde en informatieve beschrijving.

Na de voorstelling hebben we buiten de gierzwaluwen in al hun bedrijvigheid aan het werk gezien, af en aan vliegen met dikke krop vol insecten om de jongen te voeden en hierbij feilloos de kleine gaatjes in het dak in te duikelen.

Het was echt de moeite, misschien voor herhaling vatbaar over enkele jaren?

In de wagen was het nagenieten en met positieve commentaar.

Voor Mergus

Paul Maertens