GIERZWALUWEN in de lift – Actie nestkasten Watertoren St. Andries

Machteld Kaesemans

Foto’s: Noël Vervaecke. Tekst: Willy Vermeersch en Machteld.

Een paar maanden terug kregen wij via via het bericht dat TMVW (Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Watervoorziening) tijdens de renovatiewerken van een paar watertorens, bereid was om “iets” te doen voor de natuur. Door plaatsbezoeken, met de milieucoördinator,  konden wij hen adviseren om nestgelegenheid te voorzien voor gierzwaluwen. Voor de watertoren van Blankenberge en deze van de Gentpoortvest te Brugge is het project reeds ingevoerd in het renovatiedossier.

De watertoren van St-Andries is ook een uiterst geschikte locatie : hij staat namelijk pal tussen twee bestaande kolonies, die van Bistrot De Tyl en die van de Oosttribune van het Olympiastadium. Hier moesten wijzelf voor nestkasten zorgen, die aan de constructie boven op de toren voldoen om op te hangen.

Wij kozen voor drie koloniekasten van Duitse makelei (firma Schwegler). Vogelwerkgroep Mergus nam de helft van de kosten voor zijn rekening, de andere helft wordt betaald door subsidies van Stad Brugge. Het plaatsen zelf had heel wat voeten in de aarde, maar werd een succes over de ganse lijn. En geloof het of geloof het niet : tijdens het plaatsen kwamen een zestal gierzwaluwen van heel dichtbij de werken gadeslaan !!! Het was alsof ze al hun nieuwe nestplaatsen kwamen inspecteren…

Dank aan de mensen van TMVW voor het ter beschikking stellen van de toren en dank voor de bereidwillige hulp van : Franky Sanders, Rudi Wilfaert, Xavier Aelter, Antoine Cornelis, Paul Maertens, Filip Decoster en  Rik Vande Kerchove.

Ook aan Noël Vervaecke voor de foto’s.

Willy Vermeersch 23-05-2011.

Bedankt Willy voor al je inspanningen op zwaluwgebied en je passie voor Gierzwaluwen!!!