Symposium Historische Ecologie in Vlaanderen en Nederland

Marc Nollet

Op vrijdag 16 december vindt in Diksmuide (West-Vlaanderen) een wetenschappelijk symposium plaats over historische ecologie in Vlaanderen en Nederland.

Historische ecologie is de wetenschap die op zoek gaat naar de vroegere fauna en flora en het beheer dat daaraan ten grondslag lag. Schriftelijke bronnen over oude landgebruikspraktijken zijn schaars, terwijl vaak een schat aan kennis aanwezig is in de hoofden van de (voormalige) gebruikers.

Wanneer het kantelpunt in het beheer nog niet té lang geleden is, combineert men daarom best klassiek archiefonderzoek met interviews. Jagers, vissers, boeren, waterbeheerders en natuurbeschermers van de eerste generatie hielpen ons in belangrijke mate de puzzel te vervolledigen. Dit leverde een heel nieuwe kijk op.

Het symposium op 16 december neemt een grootschalig onderzoek in de IJzer- en Handzamevallei als praktijkvoorbeeld. Sprekers als Arnout Zwaenepoel (WVI), Chris de Bont (Alterra Wageningen Universiteit) en Joël Burny lichten het onderwerp toe vanuit verschillende invalshoeken.

Het symposium speelt zich af in het grootste natuurgebied van West-Vlaanderen, met duizenden hectaren overstroombare en moerassige weilanden. Het is tevens een unieke gelegenheid voor beheerders, wetenschappers, natuurliefhebbers en onderzoekers om tijdens het namiddaggedeelte van op het water kennis te maken met de broeken van de IJzer- en Handzamevallei.

Praktische informatie

  • datum: vrijdag 16 december 2011
  • plaats: Muziekclub 4AD in Diksmuide, West-Vlaanderen (op wandelafstand van het treinstation en met ruime parkeergelegenheid)
  • deelnameprijs: 75 euro. In deze prijs is een exemplaar inbegrepen van het boek over de broeken van de IJzer- en Handzamevallei, dat de deelnemers die dag in primeur zullen ontvangen.
  • Vooraf inschrijven is verplicht. Dat kan tot 10 december via deze link. Daar vindt u meteen ook het volledige programma.