Stinker en Blinker 20 mei 2011

Frank De Scheemaeker

Sinds enkele jaren maak ik regelmatig een fietstochtje langs de Stinker en de Blinker van de Brouckebruggen  tot in Heist. Vanavond was het weer zover. Opvallend aanwezig waren de Kuifeenden met 23 kp en 6 solitaire mannetjes. Verrassender vond ik de hoge aantallen Krakeend: niet minder dan 9 kp en 9 extra solitaire mannetjes passeerden door mijn verrekijkerbeeld. Her en der een paartje Meerkoet, ca 120 Wilde Eend (vooral ruiende mannetjes), 2 territoria Fuut en 1 Dodaars. Leuk waren 2 kp Bergeend met resp 8 en 4 net uitgekomen pulli. Minstens 20 Aalscholvers bleken al aanwezig te zijn op de slaapplaats,  ca 20u30. In de aanpalende Zuidvaartstrook ten W van het Hespekotje telkens 1 alarmerend Grutto en Tureluur koppel. De Cetti’s Zanger bleken de koude winter niet overleefd te hebben: verleden jaar 3 langs het traject nu 0. Kon ook mijn traditionele Roodborsttapuit niet vinden.