Maak kennis met BRC

Marc Nollet

BRC staat voor Batumi Raptor Count. Batoemi (in het Nederlands) is een stad in het zuidwesten van Georgië aan de Zwarte zee dichtbij de Turkse grens. BRC staat daar in voor het tellen van alle overvliegende roofvogels. Zo werden er tijdens de herfst van 2011 werden over het hele seizoen (mid aug- mid okt) de volgende aantallen geteld, vanop twee telposten: 450.000 Wespendief, 75.000 Zwarte wouw, 6.000 Dwergarend, 5.500 Schreeuwarend, 4.000 Bruine kiek, 3.200 grauwe kiek, 1.400 Slangenarend, 350 Steppekiek, 200 Bastaardarend, 180 Steppearend, 40 Aasgier, 30 Keizerarend, en andere leukerds zoals 8 Aziatische wespendief, de eerste Eleonora’s, 2 Lanner en 3 Sakers, 1 monniksgier … en massa’s ander grut zoals duizenden bijeneters, scharrelaars, wielewalen, kleine klappen etc… De volledige telling kan je vinden op de website.


De inschrijvingen voor het 5de seizoen (2012) zijn nu open. Er zijn drie opties om deel te nemen aan het project:


1) Helpen met de roofvogel-monitoring als een TELLER. In ruil voor een klein bedrag per dag (~7 eur) kan je aansluiten voor minimum 12 dagen (10 dagen tellen en 2 off-days) en er wordt voorzien in accommodatie, lokaal transport en eten. Bij voorkeur heb je ervaring als trekteller, in roofvogel-herkenning en beschik je over genoeg English om te communiceren met de coordinatoren en andere tellers.


2) Je komt als ECO-TOURIST. Verblijf bij een gastgezin op wandelafstand van de telpost, all-inclusive, voor ~23eur/dag en je steunt het project en de locale eco-nomie! Transport (met chauffeur) naar andere hotspots is mogelijk tegen lage prijzen (vb 10eur h/t naar de delta)


3) Je neemt deel aan het Batumi Bird FESTIVAL en viert de 5de verjaardag van BRC samen met de teamleden! Dit event wordt georganiseerd wanneer de roofvogeltrek het meest gevarieerd is, van 20 tem 23 september. Er worden dagelijkse excursies voorzien naar alle hotspots, culturele tours, lezingen (van oa Keith Bildstein, Alechandro Arrubio en Andrea Corso), een feestmaal en traditionele muziek. Je kan kiezen om te verblijven bij een van onze gastgezinnen of in een luxehotel, afhankelijk van je budget. Deelname aan het festival kost u 60€ (alle excursies inbegrepen), prijzen per nacht (all-in) tussen 25 en 50 €.


Ter informatie, BRC is en non-profit ngo, alle opbrengst gaat rechtstreeks naar de bescherming van deze bottleneck.


Zou dat niet iets voor MERGUS zijn om in het najaar van 2013, 2014, 2015 … een reisje naar daar te organiseren? Voelt er zich iemand aangesproken?