LAC DU DER 08-11-2012 / Dag 1

Machteld Kaesemans

Foto / Geert Vanhulle.

 

Stipt om 9u00 vertrokken 23 Mergusleden van de randparking Steenbrugge richting Frankrijk.

Ze hadden een trip van ongeveer 450 km voor de boeg langs oa. Lille, Reims, Châlons en Champagne, Vitry le François, Frignicourt,  Arrigny, naar Châtillon sur Broué bij de Lac du Der.

Onderweg werden de roofvogels geteld, gezien langs de autostrade:

61 Buizerd, 31 Torenvalk, 1 Rode Wouw bij het binnenkomen van de Der en pijnlijk genoeg een 20 tal Kerkuilen als verkeersslachtoffer.

 

 

Om 14u00 kwamen de 5 Dames en 18 Heren toe aan de camping “Le Clos du Vieux Moulin” om hun bagage in de stacaravans te lossen!

 

Rond 15u30 startte het echte vogelspotten en werd er rond “Le Lac du Der” gereden.

 

 

Om 16u30 stonden ze aan het bezoekerscentrum Chantecoq om het spektakel van de duizenden Kraanvogels te bewonderen.

 

De belangrijkste geziene soorten waren:

4 Grote Zaagbek, 4 Brilduiker, 1 Casarca, 2 Waterpieper, 2 Ooievaar, 9 Kolgans zeldzaam voor de streek, 3 Brandgans, 4 late Groenpootruiter, 150 Bonte Strandloper, 2 Kemphaan, 8 Goudplevier en massa’s Eenden.

 

 

Kraanvogels  / Geert Vanhulle

 

De 225 Grote Zilverreigers vormden een prachtig schouwspel evenals de vele, vele Kraanvogels.

 

Frank vertelde nog dat er veel ambiance was en een zeer goeie sfeer, toen plots met een luide kreet de verbinding werd verbroken!

Hier nog wat gewacht op de rest van het nieuws. Toen vernam ik van Marc De Ceuninck dat Frank’s gsm in het water was gevallen en nu lag te drogen…van “Ambiance” gesproken!

We zien morgen wel hoe de berichtgeving tot hier geraakt!

 

 

 

In elk geval zitten onze “Vogelaars” nu te genieten van een lekker avondmaal in “Auberge du Pot Moret” met apéritief, voorgerecht, hoofdgerecht, kaas, dessert, koffie en tafelwijn…

Misschien vallen alle gsms uit en zullen de oordopjes deze nacht hun goede dienst bewijzen.

 

Als afsluiter meldde Marc Nollet nog dat ze van Jef Dekempe een private les in hun caravan kregen over 15 soorten paddestoelen…zeker de moeite waard.

 

Tot morgen????

Machteld.