BLIKVANGERS van 16-12 tot en met 22-12-2013

Machteld Kaesemans

 Spotters – Sneeuwuil  /  Marc Nollet.

 

Bij de vorige blikvangers hoopte ik op nog meer leuk nieuws deze week…dit is gebeurd!

 

Een sneeuwuil werd op zaterdagmorgen  21 december aangetroffen op het strand van Zeebrugge, ondertussen werd de waarneming al 193 keer gelogd.

De namen van alle waarnemers kunnen jullie vinden via de link hieronder. De meeste staan wel in de lijst.  Deze sneeuwuil is een prachtbeest, waarschijnlijk afkomstig uit Noord-Amerika of Canada. Lezen jullie aandachtig de twee artikels op deze site over deze heel bijzondere soort.

 

Het Vogelfestival van Damme is het andere leuke nieuws. Hier werden er ganzen gespot vanaf de kerktoren. Mergus stond er met een stand en met succes ! Wandelingen werden georganiseerd en geleid door bekwame vogelaars. Vooral de kleine rietgans, de kolgans en de grauwe gans waren van de partij.

 

Daarnaast blijft de achterhaven nog steeds een “place to be” met ijsduiker, kuifduiker, grote zee-eend, eider enz.

 

Bekijk de volledige lijst, geniet van de foto’s  en van alle ietwat speciale of zeldzame exemplaren die gespot werden.

 

Beste wensen en tot in 2014 !

 

 

 Damme Vogelfestival

 

Foto Marc Nollet

Pierre Ackou  /  Marc Nollet  /  Dieter Colembier  /  Geert Vanhulle

 

WAARNEMERS:

Alain Boeckx, Albert Neyt, Alexander Devos, Arnout Zwaenepoel, Bart Van Thuyne, Bastiaan de Ketelaere, Bernard Dekimpe, Bert Kindermans, Billy Herman, Braem Wouter, Bruno Nef, Caroline De Wulf, Christian Lagasse, Christiane Moulu, Christophe Jacobs, Dirk Becuwe, D Roobaert, Daan Verschelde, Damien Gailly, Dan Crabbe, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Dieter Coelembier, Dimitri Van de Populiere, Dirk Peene, Eddy Scheinpflug, Elisabeth Godding,  Emmanuel Crul, Eric Bienaime, Eric Hermy, Erik Etienne,  Erwin Derous, F Maes, Fabien Ryckebosch, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fonny Schoeters, Fr. en R. Simons-De Roeck, Frank De Scheemaeker, Frank Visbeen,  Freddy Cordy, Freddy Rogiers,  Frédéric  Lemaigre, Frederik en Nayana Willemyns, Geert Vanhulle, Gevaert Y,  Gilles Bavay, Gilles Verhaegen, Goffette Quentin, Guido Burggraeve, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Vandenberghe, Hans Vansteenbrugge, Henk Castelijns, Henk Loobuyck, Herman Blockx,  Hilbran Verstraete,  Ivan Hermans, J.Vanryckeghem, J.P. Provoost, Jacques Vanheuverswyn, Jan Baert,  Jan Pauwels, Jan Versigghel, JB Schuermans, Jean Jordaens, Jean-Pierre R., Jean-Sébastien Rousseau-Piot,  Jens Derycker,  Jeroen Vanheuverswyn, Johan Buckens, Johan De Smet, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Helpers,Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonathan Meire, Jonckheere  Jarne, Jonckheere Robby, Joost Lux, Jürgen de Witte, Karel Boey, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Vandepitte, Kris De Rouck,  Laurent Raty (MT), Leo Declercq, Luc De Cat, Luc Van den Kerchove, Luc Vanpaemel, Ludovic Petre, Luk Neujens, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Baetsleer, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc, Detollenaere, Marnix Vyncke, Michaël Abts, Michel Louette, Miel Ferdinande, Mike Vandeperre,  Nicolas Dutoit, Noël Vervaecke, Oliver Mechthold , Olivier Vergucht, Parick Beirens, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Quevy, Pattyn Francis, Peter Adriaens,  Philippe Dubois, Pierre Devillers, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pieter Van Dorsselaer, Pieter Van Hauwaert, Rik De Jaegher, Reinhardt Strubbe, Robin Gailly, Roland Francois, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudi Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, RV Simon Stevin, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Keereman, Stijn Borny, Stijn Vansteenbrugge, Stocman François, Sven Maly, Thibaud Vandaudenard, Tom Vandezande, Vandeputte Christian, Vanmeerbeeck Philippe, Vincent Dufour, Verduystert Jean-Pierre, Wesley Poelman, Willem Jans, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Debruyne, Wim Pauwels, Wim Rommel, Yann Coatanéa, Yves Baptiste.

 

 

 Roodhalsgans  /  Kraanvogel  /  IJsduiker  /  Kuifduiker

 

 Wim Debruyne  /  Freddy Cordy  /  Patrick Keirsebilck  /  Marnix Vyncke 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Sneeuwuil

 

Herman Blockx  /  Olivier Colle  /  Filip De Ruwe  /  Artikel  Nieuwsblad

 

Roodhalsgans: Uitkerke Weiden.

Kleine Zwaan: Damme Weiden Bowling.

Krooneend: Vloethemveld.

Grote Zaagbek: Oedelem-Zandberg.

Middelste Zaagbek: Zeekanaal, Achterhaven, Zeebrugge, Zuienkerke.

IJsduiker: Achterhaven

Kuifduiker: Achterhaven, Zeebrugge.

Lepelaar: Damme Branddijk.

Roerdomp: Vloethemveld.

Kwak: Kleiputten Nieuwe Vrede.

Grote Zilverreiger: ZIE LINK.

Jan-van-Gent: Noordzee

Kuifaalscholver: Achterhaven.

Bruine Kiekendief: Uitkerke, Knokke, De Haan, Het Zwin.

Blauwe Kiekendief: ZIE LINK.

Havik: Oostkamp Kanaalstrook;

Ruigpootbuizerd: Het Zwin.

Slechtvalk: ZIE LINK.

Waterral: Damme, Roksem Put.

Kraanvogel: Vlissegem Bunkerweiden.

Paarse Strandloper: Zee te Zwinbosjes.

Drieteenmeeuw: Voorhaven en Strand Westdam, Noordzee.

Pontische Meeuw: Voorhaven en Strand Westdam.

Geelpootmeeuw: Voorhaven, Achterhaven.

Grote Jager: Noordzee.

Zeekoet: Noordzee.

Alk: Noordzee.

Sneeuwuil: Zeebrugge Strand Westdam, Voorhaven Westdam.

Kerkuil: Sijsele Damme.

Bosuil: Vloethemveld, Merkenveld.

Velduil: Uitkerke Weiden.

Zwarte Specht: Ryckevelde.

Roek: Oostkamp, St. Kruis.

Baardman: Uitkerke Weiden.

Strandleeuwerik: Het Zwin.

Cetti’s Zanger:.Achterhaven.

Frater: Het Zwin, Strand Westdam, Achterhaven.

Kruisbek: Vloethemveld, Ryckevelde.

Goudvink: Loppem

Noordse Goudvink: Loppem.

Sneeuwgors: Strand De Haan, Strand Oostdam en Westdam.

 

Kruisbek    /    Frater

 

 Johan Buckens    /    Fonny Schoeters

 

Machteld Kaesemans  25-12-2013