SFEERVERSLAG TOPEXCURSIE ZONDAG 07 SEPTEMBER 2014

Frank De Scheemaeker

Hoys allen

Ongeveer 25 vogelaars stonden me op te wachten aan de gekende randparking toen ik met vijf minuutjes vertraging toekwam (mijn straat was geblokkeerd door een ruitertornooi dat die dag zou plaatsvinden!). Tot mijn verwondering ging de overgrote meerderheid onmiddellijk in op mijn voorstel om niet in de Achterhaven te gaan vogelen, maar zeldzaamheden te gaan zoeken in de Voorhaven.

De Grauwe Fitis, Draaihals en Grauwe Klauwier van gisteren hadden kennelijk indruk gemaakt en de soorten van de Achterhaven zijn stilaan iedereen gekend. Een nieuwe stap in de Mergus geschiedenis. Maar met een onervaren groep van 25 man tussen de rotsblokken van de Westdam een Grauwe Fitis zoeken, leek dan ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. En de ‘fall’ van gisteren was ook voorbij. De heldere nacht had veel vogels doen doortrekken.  En toch viel het mee: een Vuurgoudhaantje liet zich van onwaarschijnlijk dichtbij bekijken. Een Zwarte Roodstaart en enkele Tapuiten vlogen op, Grote Sterns lieten constant hun gekend ‘kerwie’ horen. Na een uurtje hadden we het wel gehad en besloten we naar de Achterhaven te rijden. Maar een vriendelijke engelsprekende vogelaar kwam ons melden dat meer zuidelijk een Shrike te zien was. Wij daar naar toe en onze vlaamse topornithologen Johan Buckens, Kenny Hessel, Jan Baert, enz  … hadden de vogel net als Juveniele Roodkopklauwier gedetermineerd – zie ook foto’s bij waarnemingen.be op mergus.be. Wij konden de determinatie bevestigen: wit vleugelvlekje en witte veerranden duidelijk te zien. Op de grasveldjes tientallen Tapuiten en Kwikstaarten. Een Slechtvalk vocht met een valk spec (Smelleken? Torenvalk?). Om 11u dan toch in de Achterhaven toegekomen, waar de Grauwe Franjepoot zich prachtig liet bekijken op de Hoge Noen en ook Kemphaan, Zwarte Ruiter, Tureluur, Paap, enz aanwezig waren. Een Visarend, Buizerd en Torenvalk vlogen over.

We beklommen daarna de berm van de Weiden Hoge Noen en genoten van het adembenemend zicht. Wat een unieke polder hebben we toch! Met de verrekijker van links naar rechts goed voor Buizerd, TV, Steenuil, Lepelaar, Kleine Zilverreiger, Tureluur, Wintertaling terwijl een Waterral zijn kenmerkende roep laat horen. Genieten maar. Dan op weg naar de Koereigers in Weiden Spoorweg West, maar niet gevonden. Daar wel 5 Kleine Zillies, Kluut, Bonte Strandloper, familie Roodborsttapuit, jagende Boomvalk, Paap, enz  … amaai een ochtend om niet vlug te vergeten.

Frank – foto’s Karin en Johan