BLIKVANGERS van 05-10 tot en met 11-10-2015

Machteld Kaesemans

2015-10-13 Velduil 1 Danny Claeysier

Velduil  /  Danny Claeysier.

 

Er waren opnieuw veel vogelaars onderweg,  zo’n 140 !

Verschillende nieuwe soorten werden gespot zoals de eerste velduilen. Deze vogels zijn steeds zeer boeiend om te observeren, zowel jagend als zittend op een paaltje. Een zeer zeldzame roze spreeuw ( eerste kalenderjaar) werd gezien in Heist en de Achterhaven,  een kraanvogel in de Uitkerkse Polder, 2 fraters in Zeebrugge, en een baardmannetje ook aan de Achterhaven. De eerste winterganzen streken neer, veel kolganzen en enkele kleine rieten.

 

De grote zilverreiger duikt overal op,  meerdere koereigers zitten veelal rond Damme. De visarend verscheen nog tot het  eind van de week, nu overtrekkend naar het zuiden. De kleinste valk het “ smelleken” laat zich regelmatig zien en werd zeer mooi in beeld gebracht.

 

Een blikvanger, wel in negatieve zin, was de aanvaring van een vrachtschip met een LNG tanker voor de kust van Zeebrugge. De Flinterstar, het vrachtschip, liep vast op een zandbank en lekt olie. Dit is natuurlijk heel negatief voor de natuur, vooral de zeevogels , Het Zwin en het strand lijden hieronder. Jullie vinden een paar foto’s van deze ramp onderaan met besmeurde meeuwen.

Hopelijk zijn deze problemen snel van de baan en kan het VOC van Oostende veel slachtoffers redden !

 

Tot volgende week.

 

 

Smelleken

 

2015-10-13 Smelleken Marnix Vyncke

Marnix Vyncke

 

 

Kraanvogel

 

2015-10-13 Kraanvogel Johan Buckens

Johan Buckens

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annelies Jacobs, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Augustijn De Ketelaere, Bastiaan de Ketelaere, Bénédicte Amory, Buyst Marie Rose, Catherine Priem, Christophe Jacobs, Daniël Josten, Daniël Wybo, Dokus Arys, Dries Candaele, Eli Van Audenhove, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Collaerts, Erwin Derous, Filiep T’jollyn, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Formation Ornitho, Frank De Scheemaeker, Frank Van Oost, Freddy Rogiers, Frédéric Vanhove, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Gerrit De Vos, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Vansteenbrugge, Henk Loobuyck, Hilbran Verstraete, Ilias Semmouri, Indra Jacobs, J Vanryckeghem, Jacques Vanheuverswyn, Jan Baert, Jan De Vos, Jan D’hondt, Jan Pelckmans, Jan Swimberghe, Jan Versigghel, Jasper Mussche, Jeroen Vanheuverswyn, Joachim Bertrands, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Johannes Jansen, Jonas Ghyselen, Jord Ingenbleek, Joris Elst, Jos Simons, Julie Lecomte, Jürgen Vanpraet., Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Berwaerts, Koen Van Petegem, Koen Verbanck, Kris De Wit, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven Simons, Louis Bostyn, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Lens, Luc Van den Kerchove, Luc Vanpaemel, Lut Rogiers , Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve, Marie-Christine Depuydt, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Martine Wauters, Mathias Wackenier, Maurice Meunier, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Vergucht, Patricia Cornet-Poussart, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Versmissen, Paul Vervaet, Pecceu Bert, Peter Adriaens, Philippe Smets, Philippe Stroot, Piet Allegaert, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robin Vermylen, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Serge Allein, Simon Feys, Sofie Calcoen, Stefaan Brinckman, Steven De Saeger, Steven Vangompel, Stijn Borny, Sven Maly, Tom Derutter, Valérie Goethals, Van De Velde Lode, Vandeputte Christian, Verduystert J.P., Ward Tamsyn, Wauters Jean, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio, Wout De Rouck.

 

 

Roze Spreeuw  /  eerste kalenderjaar.

 

2015-10-13 Roze Spreeuw Robin Vermylen 1ste najaar

 

Robin Vermylen

 

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Kolgans  /  Kleine Rietgans  /  Baardman  /  Frater.

 

2015-10-13 Kolgans Marc Nollet 2015-10-13 Kleine Rietgans Patrick Keirsebilck

 

2015-10-13 Baardmannetje 1 Marnix Vyncke 2015-10-13 Frater Johan Buckens

Marc Nollet  /  Patrick Keirsebilck  /  Marnix Vyncke  /  Johan Buckens.

 

 

Kwartel: Moerkerke.

Zomertaling: Moerbrugge.

Geoorde fuut: Vlissegem, St. Pieters.

Lepelaar: Uitkerke, St. Pieters,  Achterhaven, Knokke, Noordzee, Lissewege, Wenduine, Heist.

Koereiger: Damme, Uitkerke, Zuienkerke, Zeebrugge, Heist, Stinker & Blinker.

Grote zilverreiger: Damme, De Haan, Dudzele, Uitkerke, Blankenberge, Moerbrugge, Oostkamp, Lapscheure. Knokke, Achterhaven, Oudenburg, Duinbergen, Heist, Eernegem, Jabbeke, Oostkamp.

Visarend: Oedelem, Moerbrugge, Zeebrugge, Achterhaven.

Bruine kiekendief: Uitkerke, Achterhaven, Zuienkerke, Damme, Dudzele, Heist, Knokke, De Haan, Oudenburg.

Blauwe kiekendief: Oudenburg.

Havik: Knokke, Beernem.

Smelleken: Knokke, Zeebrugge, Damme, Uitkerke.

Slechtvalk: Zeebrugge, Zedelgem, Heist, Achterhaven, Brugge, Knokke, Lissewege, Oudenburg.

Waterral: Moerbrugge. Achterhaven, Damme, Oostkamp, Heist, Assebroek.

Porseleinhoen: Oostkamp, Achterhaven.

Kraanvogel: Zuienkerke, Uitkerke.

Bokje: Assebroek, Uitkerke, Achterhaven, Lissewege, Heist.

Pontische meeuw: Zeebrugge, Lissewege.

Geelpootmeeuw: Zeebrugge.

Kleine jager: Noordzee.

Kerkuil: Oedelem, Zeebrugge.

Bosuil: Aartrijke, St. Michiels, Assebroek,  Loppem, Zedegem.

Velduil: Heist, Zeebrugge, Oudenburg, Knokke.

Kleine bonte specht: Knokke.

Zwarte specht: Zedelgem, Beernem, Oostkamp, Wingene.

Baardman: Achterhaven.

Boomleeuwerik: Zedelgem, Zeebrugge, Knokke.

Cetti’s zanger: Heist, Zeebrugge, Lissewege, Achterhaven, Uitkerke, Zeekanaal, Moerbrugge.

Bladkoning: Zeebrugge, Heist, Loppem, Achterhaven.

Braamsluiper: Heist, Zeebrugge.

Roze spreeuw: Heist, Stinker & Blinker, Achterhaven.

Beflijster: Heist, Zeebrugge, Assebroek.

Gekraagde roodstaart: Zeebrugge.

Paapje: Zeebrugge, Stalhille, Uitkerke, Knokke.

Boompieper: Zeebrugge.

Roodkeelpieper: Achterhaven, Zeebrugge, De Haan.

Europese kanarie: Heist.

Barmsijs onbekend: Knokke.

Frater: Zeebrugge.

Kruisbek: Beernem, Oostkamp, Zeebrugge.

Goudvink: Knokke, Heist.

IJsgors: Zeebrugge, Heist.

 

 

Flinterstar     /      besmeurde Zilvermeeuw en Kleine Mantelmeeuw.

 

2015-10-13 Flinterstar Marc Nollet 2015-10-13 Besmeurde Kleine mantelmeeuw en Zilvermeeuw

Marc Nollet

 

 

Machteld Kaesemans  13/10/2015