MERGUS WEEKNIEUWS 2016/17: GUIDO BURGGRAEVE – VISAREND – STELTLOPERCURSUS – BLIKVANGERS

Frank De Scheemaeker

2015-03-15-Guido-Burggraeve.

 

Hoys allen

 

GUIDO BURGGRAEVE HERDENKINGSWANDELING

 

 

Mogen we jullie allen uitnodigen op de eerste Guido Burggraeve herdenkingswandeling – nu zondag a.s. 01 mei te Knokke. Afspraak om 06u aan het Oosthoekplein te Knokke of carpoolend 05u25 aan de gekende Havenrandparking Louis Coiseau kaai Brugge. Terug 12u. Om 09u is er een herdenkingsmoment met ontbijt voor de familie en kennissen van Magda in het Hof van Vlaanderen op dat zelfde Oosthoekplein. Heb net met de eigenaar gebeld en voor de Mergussers zal hij tafels en stoelen buiten voorzien zodat iedereen daar zijn eigen boterhammen kan opeten en een koffie of warme chocomel kan bestellen. We bieden ook alle deelnemers gratis de publicatie 30 jaar broedvogeltellingen in het Zwin aan van Guido B. Iedereen welkom. Na het ontbijt gaan we mogelijks nog even in het Zwin zelf kijken: veel beweging op het sterneneiland aldaar.

 

 

GUIDO ORBIE MELDT BROEDPOGING VISAREND

 

 

Sint-Niklaas 22 april 2016: in een poging de visarend te overtuigen zich in Vlaanderen te vestigen, startte het ‘Fonds voor Instandhouding van Roofvogels’ (FIR) in 2001 met de installatie van kunstnesten in hiervoor geschikte gebieden in de provincies Antwerpen en Limburg. Het plaatsen van die nesten werd financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg. Uiteindelijk, na meer dan vijftien jaar wachten, heeft een koppel visarenden zich gevestigd op het kunstnest niet ver van de uitkijktoren aan de ‘Wijvenheide’ in het Limburgs vijvergebied. Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft alle mogelijke maatregelen genomen om het broeden in optimale omstandigheden te laten verlopen en houdt extra toezicht om de rust in het gebied te garanderen teneinde de vogels niet te verstoren. Het is de eerste keer in meer dan vijftig jaar dat een koppel visarenden in Vlaanderen een broedpoging onderneemt. De laatste week vonden er intensieve paringen plaats en werd de binnenzijde van het nest afgewerkt. Het is nu wachten op het eerste ei. Als het ANB erin slaagt de rust in het gebied te vrijwaren, mogen we over een zestal weken een eerste jonge visarend verwelkomen. In de juli-editie van het driemaandelijks tijdschrift-ledenblad ‘Mens & Vogel’ zal Vogelbescherming Vlaanderen bijzondere aandacht besteden aan deze unieke broedpoging

 

 

STELTLOPERCURSUS

 

 

Frank en het ganse Mergus bestuur danken alle lesgevers en deelnemers aan de steltlopercursus afgelopen weekend! Het was absolute top. Voor een prachtig verslag met mooie foto’s surf onmiddellijk naar www.mergus.be

 

BLIKVANGERS

 

 

De blikvangers op onze website – www.mergus.be  zijn opnieuw fenomenaal goed geillustreerd. Machteld opnieuw knap werk. Bedankt.

 

Tot zondag?

 

Frank