BLIKVANGERS van 30-05 tot en met 05-06-2016

Machteld Kaesemans

2016-06-06 Vale Gier Marc Nollet

Vale Gier  /  Marc Nollet.

 

Met het verdomde slechte weer van vorige week had ik niet gedacht aan veel nieuwigheden! Eigenlijk valt het nog mee en kan ik als nieuwkomers melden:

een zeer uitzonderlijke vale gier in Wingene, een roerdomp laag over de autosnelweg A10 vliegend te Ettelgem, een late velduil aan de Hoge Noen en in Heist, twee bijeneters in Beernem en nog drie baardmannetjes in de Uitkerkse Polder. Zomertalingen werden op meerdere plaatsen gespot.

 

Voor de rest werp ik mijn blik op de zangers, die onze ochtenden en avonden opfleuren. Ik bedoel eigenlijk onze kleine zangvogels in riet- en kruidvegetatie en in beboste gebieden. Hierbij koos ik voor de insecteneters,  meestal trekvogels, zeer beweeglijk en behendig, allen met een dunne snavel en poten.

Dit zijn zeer moeilijke vogels om te fotograferen, verscholen tussen het gebladerte of in het riet of in het struikgewas. De beste barometer om ze te determineren is hun zang en roep…dit vraagt natuurlijk heel wat kennis en oefening!

 

Bekijk alle foto’s en probeer de verschillen zoveel als mogelijk op te slaan in jullie “hersenpan”.

 

Machteld.

 

 

Velduil

 

2016-06-06 Velduil Marnix Vyncke

Marnix Vyncke

.

Zomertaling

 

2016-06-06 Zomertaling Marc Nollet

Marc Nollet

 

.

WAARNEMERS:

Antoon Ovaere, Augustijn De Ketelaere, Bert Kindermans, Catherine Priem, Chris Melis, Dan Crabbe, Devos Johan, Devroye Peter, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Elisabeth Fraeyman, Emile De Clerck, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Franky Bauwens & Dominique Verbeke, Freddy Rogiers, Frederik En Nayana Willemyns, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Gilles Bavay, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Hilbran Verstraete, Hilde Fontier, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Harteman, Jan Ranson, Jan Swimberghe, Jelle Quartier, Jérôme Lesage, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Opsomer, Johan Van Heulebrouck, Karel Tack, Katrien Morez, Kevin Lambeets, Koen Baute, Kris De Wit, Kris Lesage, Krist Calmeyn, Kurt Van Damme, Lise Verhaeghe, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc Deknock, Marc Van Daele, Marc Van De Sijpe, Marcel Pottier, Mark Depauw, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, P. Focquier, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Philippe Deprez, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Rony Lierman, Rudy Claeys, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Sien Van Looveren, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven Degraer, Stijn Cooleman, Valérie Goethals , Van Colenberghe Eric, Verduystert J.P, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Pauwels, Yves Decneudt.

 

 

Baardman

 

2016-06-06 Baardmannetje Jan Baert

Jan Baert

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Kleine Karekiet  /  Rietzanger  /  Sprinkhaanzanger  /  Bosrietzanger

 

2016-06-06 Kleine karekiet Yves Decneudt 2016-06-06 Rietzanger Marnix Vyncke

 

2016-06-06 Srinkhaanzanger Chris Melis 2016-06-06 Bosrietzanger Francis Pattyn

Yves Decneudt  /  Marnix Vyncke  /  Chris Melis  /  Francis Pattyn

 

 

VOGELLIJST:

 

Kwartel

Zomertaling

Rosse stekelstaart

Geoorde fuut

Lepelaar

Roerdomp

Grote zilverreiger

Wespendief

Vale gier

Bruine kiekendief

Blauwe kiekendief

Slechtvalk

Waterral

Steltkluut

Strandplevier

Dwergstern

Grote stern

Zomertortel

Bosuil

Velduil

Bijeneter

Kleine bonte specht

Zwarte specht

Wielewaal

Baardman

Cetti’s zanger

Sprinkhaanzanger

Braamsluiper

Blauwborst

Nachtegaal

Gekraagde roodstaart

Boompieper

Goudvink

 

 

Braamsluiper  /  Tuinfluiter  /  Grasmus  /  Grauwe Vliegenvanger

 

2016-06-06 Braamsluiper Marc De Ceuninck 2016-06-06 Tuinfluiter Patrick Keirsebilck

 

2016-06-06 Grasmus Marnix Vyncke 2016-06-06 Grauwe Vliegenvanger Filip De Ruwe

Marc De Ceuninck  /  Patrick Keirsebilck  /  Marnix Vyncke  /  Filip De Ruwe

 

Machteld Kaesemans  7/06/2016