Blikvangers van 29/01 tot en met 04/02/2018

Machteld Kaesemans

Na de slaapplaatstelling van zilverreigers, koereigers, wulpen, aalscholvers en meeuwen, ganzen en de maandelijkse watervogeltelling was het de beurt aan “De regionale stootvogeltelling” dit weekend.

Deze Blikvangers zijn praktisch volledig gewijd aan de roofvogels of stootvogels . Deze krachtige vogels spreken sterk tot de verbeelding van de mens vanwege hun kracht en status die ze uitstralen. De buizerd was overal zeer talrijk aanwezig o.a. 18 in Dudzele. In het Zwin telde Johan Debuck er 34. De torenvalk deed het ook prima, de bruine en blauwe kiekendief werden eveneens gespot. Elf bruine kiekendieven werden geteld op hun slaapplaats aan het Pompje in Oudenburg. Havik hoorde of zag men in de Vagevuurbossen en in Vloethemveld. Het smelleken werd ook eventjes gezien, maar de slechtvalk noteerde men op vele plaatsen, stilaan maken ze een geschikte broedplaats in orde.

 Wat we niet zagen of telden waren rode wouw, ruigpootbuizerd en zeearend … te wijten aan deze warme winter?

Toch wil ik nog 2 vogels vermelden: de marmereend van de Assebroekse Meersen en de Ross’ Meeuw van Vlissingen. Deze laatste werd natuurlijk niet gezien in het Mergusgebied maar veel Mergussers namen de overzet van Breskens naar Vlissingen om deze uiterst zeldzame, mooie meeuw te bewonderen en te fotograferen.

Bekijk nog de volledige vogellijst voor de andere zeldzaamheden en geniet van het droge, zonnige weer .

Groetjes van Machteld.

Bruine Kiekendief

© Filip De Ruwe

Blauwe Kiekendief

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Alain Crusiaux, Alexis De Munck, Annemie Opdebeeck, Antoine Cornelis, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, B. Dhoest, Bart Mortier, Brecht Schotte, Bruneel Luc, Caroline De Wulf, Cor Treels, Cyr Mestdagh, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dany Salembier, De Klerck, Denis Devos, Dewispelaere Patrick, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Halet, Erik Etienne, Erwin Derous, Erwin Sys, Filip Bauwens, Filip De Coster, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Frank Vassen, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Gerrit Genouw, Gert Govaerts, Gert Vandezande, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hilde Fontier, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jacxsens Bruno, Jan Baert, Jan De Vlaemynck, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Jef Van De Water, Jeroen Naert, Johan Beyne, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Johan Verhelst, Jonas Ghyselen, Jonathan Meire, Karl Van Ginderdeuren, Katrien Bernard, Katrien Vanhouteghem, Koen Baute, Koen Lavens, Koen Vandepitte, Kris De Wit, Kristof Goemaere, Kristof Hurtekant, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Louis Robeyns, Lowie , ams, Luc De Cat, Luc Devos – Joke Vanzandweghe, Luc Lippens, Luc Vanpaemel, Luc Waelkens, Ludo Annoot, Ludo Sterkens, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc Nollet, Marc Van Daele, Marcel Pottier, Mark Jacobs, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Michel Gabriels, Michel Louette, Michel Vanwarreghem, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Pattyn Francis, Paul Cardon, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Van Gestel , Peter Schuermans, Philibert Moeyaert, Pierre Tavernier, Piet Allegaert, Pieter Van Hauwaert, R. De Jaegher, Rik Vande Kerchove, Robert De Lust, Robrecht Pillen, Roland Bultinck, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sacha D’hoop, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Stijn Vansteenbrugge, Thierry Debaere, Thijs Tanghe, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Wilfried Pattyn, Willy Aelvoet, Willy Dias, Willy Vermeersch, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Verwee, Xanthippe Boulougouris.

Sperwer

© Marnix Vyncke

Havik

© Johan Buckens

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Torenvalk

©Geert De Clercq

Smelleken

© Hilbran Verstraete

Slechtvalk

©Marc Nollet

VOGELLIJST:

Wilde zwaan, Kleine zwaan, Nonnetje, Grote zaagbek, Middelste zaagbek, Roodkeelduiker, Kuifduiker,  Geoorde fuut, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Alk, Kerkuil,  Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Matkop, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Waterpieper, Grote barmsijs, Kleine barmsijs, Goudvink, Appelvink.

Ross’ Meeuw

© Danny Claeysier

Bovenste foto: ©  Buizerd / Marc Van Daele

Machteld Kaesemans 6/02/2018