Blikvangers van 19/08 tot en met 25/08/2019.

Machteld Kaesemans

Dit was een week om ”U” tegen te zeggen. Meerdere zeldzame en zeer zeldzame vogels werden genoteerd.

Een Bergfluiter werd aan het strand van Westdam-Zeebrugge gevonden en door de roep gedetermineerd door Johan Buckens …niet eenvoudig! Op 22/08 werd er een nieuw Belgisch dagrecord van trekkende  Purperreigers gevestigd. Er trokken 49 specimens over het Graaf Visartplein Brugge “De avondstond had purper in de mond” volgens Jan Desmet.

Andere “speciallekes” waren Grauwe kiekendief, Steppekiekendief, Morinelplevier, Hop, Draaihals, Bonte vliegenvanger, Rosse franjepoot, Roerdomp, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Ortolaan en de op uitsterven bedreigde Waterrietzanger die geringd werd.

Kijken jullie nog eens goed naar de vogellijst en open de link waarbij alle gespotte exemplaren gezien worden.

Tot de volgende en groeten van Machteld.

Purperreiger

© Marnix Vyncke.

Grauwe kiekendief / Roerdomp.

© Chris Steeman / Danny Claeysier

WAARNEMERS:

Albert Neyt, André Teuwen, Antoine Cornelis, Anton Cnudde, Arie Van Dijk, Arno Beidts, Arnout Zwaenepoel, Arthur Floren, Bart Verstraete, Bernard Miserez, Bert Mestdagh, Björn Deduytsche, Bjorn Longueville, Bram D’hondt, Brecht Verkempinck, Bruneel Luc, C. Machiels, Catherine Priem, Denis Van Der Elst, Didier Vereecke, Dieter Coelembier, Dirk Pottier, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric C.L. Marteijn, Eric Hermy, Eric Inghelbrecht, Erik Toorman, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Francis Wyns, François Richir, Frank De Scheemaeker, Freddy Antoine, Gabriel Vanhulle, Geert Bussens, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Gerrit De Vos, Gert Meeus, H. Pieters, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hendrik Borglevens, Henk Nijskens, Hirdmenn M., Hock Pierre-Henry, Ingrid Jonckheere, J Vanryckeghem, Jacobs Patrick, Jan Baert, Jan Lambert, Jan Talloen, Jasper Vandecasteele, Jean Pieters, Joachim Pintens, Johan Buckens, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Neirynck, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonas Bergmans, Joost Meulemans, Joris Elst, Jozef Germonprez, Katrien Vanhouteghem, Kenny Hessel, Koen Baute, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Boux, Kurt Van Damme, Leo Declercq, Lieven Roesems, Lowie Lams, Luc Bekaert, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Marcel Pottier, Mark, Matthieu Fabry, Maurice Meunier, Mylle Johnny, Nathalie Picard, Nick Campe , Nick Vanclooster, Olivier Colinet, Olivier Dochy, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Vandousselaere, Paul Moeyaert, Peter Depodt, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Pierre Tavernier, Pieter Van Hauwaert, Rein Bruynseraede, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Rob Remmerts, Roland Vannieuwenhuyze, Romain Deloof, Romain Dumont De Chassart, Ruben Saey, Rudy Deplae, S. Niclaes, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sara Velghe, Serge Allein, Simon Van De Vijver, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Masure, Steven De Saeger, Stijn Baeten, Stijn Vincent, Sven Gillekens, Sven Maly, Thijs Tanghe, Tim Claerhout, Tine Devroye, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vandewiele Pascal, Vanpraet Jurgen , Verduystert J.P, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Trio, Wouter Courtens.

Morinelplevier

© Johan Buckens

Rosse Franjepoot

© Filip De Ruwe

Temmicks Strandloper

© Marc De Ceuninck.

                                                              VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Hop

© Jan Baert

Waterrietzanger

© Marc Nollet

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Geoorde fuut, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Grauwe kiekendief, Grauwe of Steppekiekendief, Havik, Slechtvalk, Waterral,  Porseleinhoen, Morinelplevier, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper, Krombekstrandloper, Rosse franjepoot,  Noordse stern, Dwergstern, Grote stern, Kerkuil, Bosuil, Hop, Draaihals, Kleine bonte specht, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Bergfluiter, Waterrietzanger, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, Nachtegaal, Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte Vliegenvanger, Duinpieper, Boompieper, Goudvink, Ortolaan.

Draaihals

© Marc De Ceuninck

Bovenste foto: © Bergfluiter Johan Buckens

Machteld Kaesemans 27/08/2019