Blikvangers van 16/12 tot en met 22/12/2019.

Machteld Kaesemans

Ondanks de vele regen die soms gepaard ging met hevige wind, werden er toch nog meerdere waarnemingen ingevoerd. Tot hiertoe werden er weinig Velduilen genoteerd. Deze week werd er één in De Haan en één in Uitkerkse Weiden gezien. Ik wil ook even een paar mooie kleurrijke eenden in het daglicht plaatsen. De Pijlstaart, een elegante verschijning werd waargenomen in Uitkerke, Hoge Noen, Roksem Put e.a.. De Wintertaling was dan weer te zien aan de Warandeputten, Uitkerke en Weiden ‘t Pompje. De Brilduiker zat aan Het Zwin en met meerdere in Roksem Put.

Heel wat zeldzamer was de Roerdomp van Roksem Put en het Baardmannetje aan de Eendekooi.

De volgende steltlopers werden vooral gezien aan zee – de naam zegt het zelf- Drieteenstrandloper, Bonte strandloper en Paarse strandloper. Ze zijn meestal met meerderen en zijn heel leuk om ze bezig te zien.

Als laatste stel ik de Appelvink in het daglicht met zijn forse gestalte, zware snavel, grote kop en dikke hals. Toch mooi om hem of haar te vinden, de twee seksen zien er praktisch gelijk uit.

 Dit was het voor deze week … tot de volgende!

Machteld.

Pijlstaart.

© Marc Nollet.

Wintertaling / Brilduiker.

© Danny Claeysier / Marnix Vyncke.

WAARNEMERS:

Adriaan Seynaeve, Adrien Chevalier, Albert Neyt, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Mortier, Bart Reckelbus, Bart Verstraete, Beck, Olivier, Bernard Miserez, Bert Van Hecke, Bjarne Verhaeghe, Bjorn Longueville, Bruneel Luc, Chantal Casier, Daan Dekeukeleire, Danny Claeysier, Davy Bosman, Dermaux José, Dimitri Van De Populiere, Dirk Pottier, Dirk Van Tricht, Dirk Vanpaemel, Dirk Vercoutter, Dirk Werbrouck, Donald Dupon, E. Desmet, Eddy Blomme, Emmanuel Crul, Eric Bienaime, Eric Hermy, Erwin Derous, Etienne Peeters, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fons De Wispelaere, Francis Minnebo, Francoise Henin, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Fre D B , Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Geert Spanoghe, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hannahr, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Ooms, Hans Vansteenbrugge, Heidi Rau, Hendrik Borglevens, Henk Loobuyck, Ignaas Robbe, Ignace Anseeuw, Ivan Rosseel, Jacques Carney, Jan Baert, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Vernieuwe, Jasper Vandecasteele, Jasper Wille, Jean Pieters, Jean-François Meersman, Jef Hendrix, Jo Beckers, Johan Buckens, Johan De Meyer, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jp Valentin, Karim Neirynck, Koen Baute, Koen Eneman, Koen Lock, Kristof, Laurence Vilain 🦉, Leo Declercq, Lieven De Temmerman, Louise Huyghebaert, Lowie Lams, Lowie Tondeleir, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Dijon, Luc Lens, Luc Teugels, Luc Vanpaemel, Luc Verhelst, Luk Ingelbrecht, Maarten Ameye, Maarten Savels, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Batsleer, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Mathieu Van Der Straeten , Maurice Meunier, Michel Louette, Michiel Soenen, Monica Acton, Mylle Johnny, Nick Campe , Nick Vanclooster, Pascal Deruyver, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Paul Taelman, Pauwel Bogaert, Peter Bouckaert, Peter De Groote, Peter Depodt, Peter Lambrecht, Peter Wijnsouw, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pierre Blockx, Resteau Nathalie, Rijmenans G, Rik Vande Kerchove, Roeland De Wilde, Roland Fromont, Roman Spildooren, Ruben Saey, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Simon Vandepitte, Sinnerman, Sofie Devriese, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny , Sylvester Fernande, Tom Van De Vyvere, Tony Parmentier , Van Wonterghem, Vanacker Johny, Vandamme Thierry, Vantorre Rudi, Verduystert J.P, Waarnemer W.H, Walter De Smet, Ward De Groote, Ward Vercruysse, Warre Van Caenegem, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Roelant, Wouter Faveyts, Wouter Van Assche.

Roerdomp.

© Marc Nollet.

Baardman.

© Patrick Keirsebilck.

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Drieteenstrandloper.

© Marc De Ceuninck.

Bonte strandloper / Paarse strandloper.

© Filip De Ruwe / Marc Nollet.

VOGELLIJST:

Witbuikrotgans, Kleine zwaan, Krooneend, Grote zaagbek, Roodkeelduiker, Lepelaar, Roerdomp, Koereiger, Grote zilverreiger, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Havik, Ruigpootbuizerd, Smelleken, Slechtvalk, Waterral, Bokje, Paarse strandloper, Kerkuil, Bosuil, Velduil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Roek, Baardman, Boomleeuwerik, Strandleeuwerik, Cetti’s zanger, Humes bladkoning, Waterpieper, Goudvink, Noordse goudvink, Appelvink, Grauwe gors, IJsgors.

Appelvink.

© Marc Nollet.

Bovenste foto: © Velduil Marnix Vyncke.

Machteld Kaesemans 24/12/2019.