Blikvangers van 27/04 tot en met 03/05/2020

Machteld Kaesemans

We zitten nu al in de meimaand en een volksspreuk zegt “ In mei legt Ieder vogeltje zijn ei” !!! Dat klopt niet helemaal, maar er zijn er toch veel die in deze maand broeden. In het Zwin broeden er heel wat Ooievaars. Het eerste Ooievaarsjong werd maandag 27/04 in de vooravond geboren. Er zijn dit jaar 13 bezette nesten.

Als tweede soort die aan het broeden is vermelden we graag de Slechtvalk. Ditmaal vind je ze terug in de torenspitsen van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Via de webcam van onze vogelwerkgroep Mergus kan je alles live volgen! Een dikke merci aan Paul Maertens voor de vele inspanningen.

Er zijn natuurlijk nog andere vogels die we graag in het daglicht plaatsen zoals: Strandplevier, Kleine plevier, en Bontbekplevier. De komst van de Kleine strandloper en van de Temmincks strandloper is ons zeker niet ontgaan!

Er werden ook nog een paar nieuwe zangvogels genoteerd: De Fluiter, de Bosrietzanger en de Spotvogel.

Dit was het opnieuw, geniet zoveel mogelijk want dit is de mooiste tijd van het jaar!!!

Groetjes van Machteld.

Slechtvalken

Snapshot webcam

WAARNEMERS:

Aaron, Albert Neyt, André, Andy Slabbinck, Annie Dewulf, Anthony Maes, Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arno Beidts, Arthur Floren, Athol Burrill, Augustijn De Ketelaere, Bart Dumez, Bart Duthoit, Bart Mortier, Beheerovereenkomsten VLM Regio West, Bert, Bert Kindermans, Bjorn Longueville, Bregt Desmet, Bruneel Luc, Calus Antoon, Carine Van Goethem, Catherine Priem, Cyr Mestdagh, Danny Dewulf, Debora Deprez, Desmedt Ronny, Dib, Dirk Anseeuw, Dirk Dufoort, Dirk Pottier, Dirk V., Dirk Vanpaemel, Dirk Werbrouck, Dominique Bauwens, Dominique Demeulemeester, Dominique Van Haute, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Eddy Becue, Eef Hendriks, Els, Emmanuel Crul, Eric H. Lamoot, Eric Hermy, Erwin Derous, Erwin Sys, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Filip Jonckheere, Fons De Wispelaere, Frank, Frank De Scheemaeker, Frank Vanminsel, Franky, Frederik Madou, Frederik Van Den Berghe, Frederik Willemyns, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhooren, Geert Vanloot, Gerrit Genouw, Gilles Bavay, Gregory Mortier, Guido Orbie, Hanneke Borghouts, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Hillewaert 🦀, Hans Matheve, Harry Vandecnocke, Heidi Rau, Hirdmenn M., Ignace Anseeuw, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, J. Carney, Jacobs C, Jacxsens Bruno, Jan De Vlaemynck, Jan Debonnet, Jan D’hondt, Jan Seys, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Versigghel, Jasper Louette, Jef Van De Water, Jeffrey Carels, Jelle Quartier, Jens Zarka, Jeremy Demey, Johan Buckens, Johan Claeysier, Johan Debuck, Johan Devos, Johan En Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, John Nuyts, Jonathan Brutin, Jonathan Meire, Joost Vandenberghe, Jozef Germonprez, Jurgen Lisabeth, Karel Tack, Karim Neirynck, Katleen Van Eecke, Katrien Vanhouteghem, Kelle Moreau, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Maréchal, Koenv, Kris De Wit, Kris Decleer, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lena, Leo Declercq, Lieven Plettinck, Linthout Sven, Lowie Lams, Luc, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Ameye, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Merckx, Marc Nollet, Marc P, Marc Vandamme, Marcel Pottier, Marie-Jeanne Verstegen, Marjan Luteijn, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Mathias Wackenier, Mathieu Decoene, Mathieu Vandewiele, Maxime Nauwynck, Meulebrouck Klaar, Michail Sobadjiew, Michel Louette, Michel Van Den Bogaert, Mieke Heinkens, Miguel Demeulemeester, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Nel D’haenekint, Nick Campe , Nick Vanclooster, Noël Lievrouw, Patrick Bussche , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Moeyaert, Pauwel Bogaert, Petra, Philip De Somer, Philippe Deprez, Pieter Van Hauwaert, PL Lozie, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rob Beuselinck, Robbe Cool, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben, Ruben Saey, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Stevens, Serge Allein, Sietske, Simon Taveirne, Sofie, Sofie Devriese, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Sva, Thijs Tanghe, Tine Devroye, Tom De Smidt, Tony Parmentier , Valérie Goethals, Vandamme Thierry, Vandenbussche Patrick, Verduystert J.P, Vicky Borrey, Walter Heynderickx, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Willy Missinne, Wim Houtteman, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Demey, Wouter Faveyts, Wouter Van Gelder, Wouter Van Gompel, Yvonne Casteleyn.

Strandplevier

© Johan Buckens

Kleine plevier / Bontbekplevier

© Danny Claeysier / Marnix Vyncke

Kleine strandloper / Temmincks strandloper

© Filip De Ruwe / Marc De Ceuninck

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Fluiter

© Johan Buckens

Bosrietzanger

© Patrick Keirsebilck

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Krooneend, Middelste zaagbek, Geoorde fuut, Lepelaar, Koereiger, Purperreiger, Grote zilverreiger, Visarend, Wespendief,  Rode wouw, Zwarte wouw, Bruine kiekendief, Blauwe kiekendief, Grauwe kiekendief, Smelleken, Slechtvalk, Steltkluut, Strandplevier, IJslandse grutto, Poelruiter, Bosruiter, Kleine strandloper, Temmincks strandloper,  Krombekstrandloper, Pontische meeuw,  Dwergstern, Grote stern, Zwarte stern, Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Middelste bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Roek, Boomleeuwerik, Cetti’s zanger, Graszanger, Fluiter, Sprinkhaanzanger, Snor, Braamsluiper, Beflijster, Blauwborst, Witsterblauwborst, Nachtegaal,  Gekraagde roodstaart, Paapje, Bonte vliegenvanger, Grote pieper,  Boompieper, Rouwkwikstaart, Engelse kwikstaart, Noordse kwikstaart, Goudvink.

Ooievaar met jong

© Maarten Willems

Bovenste Foto: Broedende Ooievaars / bron HLN

Machteld Kaesemans 5/05/2020