Blikvangers van 28/08 tot en met 03/09/2023

Machteld Kaesemans

/Slangenarend   Chris De Rouck

De najaarstrek is dan toch vol op gang gekomen: getuige de vele lepelaars en roofvogels (op 03/09 een belletje van 18 buizerd boven de Fonteintjes) op trek, leuke aantallen en soorten zangvogels in de kustbosjes (o.a. Draaihals) en steltlopers in het Zwin.

De blikvanger van de week was een slangenarend boven Sint-Michiels door vader en dochter Willemeyns op 02 09. Mooie bewijsfoto op www.mergus.be. Verder heel speciaal zowel een morinelplevier over Zeebrugge als over De Haan op 29/08 en een zwarte wouw over Heist op 29/09

Visarend

 Marnix Vyncke

Verder blijft het Zwin de place to be voor visarend – de ganse week dagelijks 3-4 exemplaren – heel mooi te bekijken en te fotograferen. Zwartkop – en geelpootmeeuw doken er weer op, stijgende aantal temmincks, – kleine- en krombekstrandloper, zowel gewone als Ijslandse grutto, 2 reuzenstern op 28/08, rode wouw pleisterend op 29/08 en opvallend nog steeds zingende kwartel langs de nieuwe Zwindijk.

Laatste week voor de steltkluten, geoorde fuut en/of zwarte ibis te Kwetshage Varsenare of blijven die nog een tijdje?

Koereigers

Johan Buckens

Twee roerdompen in Bulskampveld Beernem op 03/09 waren echt wel verrassend. Juveniele kwakken lieten zich de ganse week zien te Torhout (Groenhove) en Knokke (Nieuwe Vrede), waar nu ook koe-, kleine- en grote zilverreiger in grote aantallen slapen. Mogen we alle vogelaars verzoeken die gebied niet in de vroege en late uren te betreden om verstoring te vermijden.

Ook de kleiputten van Wenduine zijn en blijven een top slaapplaats met een recordaantal van 192 koereigers op 03/09. Daar ook 8 grote zilverreigers.

Tot slot werd via via een hop gemeld in een prive tuin te Varsenare deze week.

Tekst: Frank De Scheemaeker.

Foto voorzijde: Slangenarend Chris De Rouck

Visarend: Marnix Vyncke.

Koereigers: Johan Buckens.

Machteld Kaesemans  6/09/2023

/