Frank en de Pestvogel op 31/12/2010.

Machteld Kaesemans

Dit achtergrondverhaal werd geschreven door Jan Duthoo, aanwezig op het ogenblik van het voorval!

Foto: Johan Buckens

Frank en de pestvogel

Onze voorzitter Frank stuurde op oudejaar niet alleen een mailtje over een gespotte pestvogel, maar wou hem(of haar?) ook persoonlijk ontmoeten. Hij trok daarom, gewapend met verrekijker en fototoestel, naar het containerpark aan de Blauwe Toren in Brugge.

De pestvogel is inderdaad geen mensenschuwe vogel en zat duidelijk (maar tegen de verwachtingen in alleen) te pronken in het topje van een halfhoge boom.

Om hem nog beter te kunnen zien en te fotograferen, trok Frank het containerpark in. Maar dat was buiten een plichtbewuste parkwachter gerekend. Die sommeerde hem het terrein te verlaten, want “dit was verboden voor onbevoegden”. En er mochten zeker geen foto’s genomen worden. – Liggen daar staatsgeheimen, is dit een opslagplaats voor massavernietigingswapens…? –

Frank, zo kennen we hem, altijd vriendelijk en beleefd, probeerde de man het belang te doen inzien van het uitzonderlijk hoog bezoek, dat het containerpark nu ten deel viel (waarmee hij, voor alle duidelijkheid, de pestvogel bedoelde) en vroeg nog een hele korte tijd geduld en begrip, juist genoeg om zijn camera-op-statief scherp te stellen en op de knop te drukken.

Maar het hielp niet. De man was niet te vermurwen, zelfs niet nadat Frank hem een jaar gratis lidmaatschap van Mergus aanbood.

Meer nog, hij veranderde zelf in een pestvogel. Zijn kuif kwam recht, enkele uiteinden werden bloedrood en met zijn vleugel schermde hij de lens van de camera af.

Frank probeerde zich in een laatste, wanhopige poging voor te doen als een bezoeker van het park, door te vragen waar de metaalcontainer stond waarin hij zijn statief kon deponeren, maar koos uiteindelijk wijselijk voor de uitgang en de parkeerstrook naast het park.

Wellicht kunnen we zijn foto hier op de site bewonderen en begrijpen nu beter de achtergrond en de omstandigheden van deze compositie.

Bedankt Frank om je morele en fysieke integriteit op het spel te hebben gezet in het belang van de ornithologie!

Bedankt ook parkwachter, want jij stelde ons gerust dat er nog integere ambtenaren bestaan, die hun werk plichtbewust uitvoeren en niet om te kopen zijn!!!

Ps: Toevallig siert de Pestvogel ook de cover van de laatste Mens en Vogel.