Fonteintjes 01/08/2010

Frank De Scheemaeker

We hadden vandaag onze eerste rosse grutto’s verwacht, … helaas wel onze eerste twee groenpootruiters (samen over het strand) gezien.

De steltjes deden het vandaag naar behoren, met vooral een klein piekje van regenwulp, éénmaal vloog er een groepje van 7 ex. samen met een groepje aalschovers, met uitzondering van een groep van 14 ex. vloog de rest van de groepjes over zee.

Tot 9h45 was de overheersende windrichting ZW, nadien kwam de wind vooral uit west tot noordwestelijke sector, gevolg : een toenemend aantal ondetermineerbare sterns en een toename van het aantal kleine mantels en zilvermeeuwen over de duinenrij, die vanwege het onduidelijk vlieggedrag niet geteld werden.

Vanuit het zeegat (voorhaven) kwam een torenvalk binnenzeilen.  De teldag werd afgesloten met twee adulte blauwe reigers laag over het water en dat omstreeks 10h30.