Fonteintjes 17/09/2010

Frank De Scheemaeker

Een niet onaardige zeetrektelddag.  Een noordwester met pieken tot 5 bf zorgde vandaag voor een record aantal vale stormvogeltjes, allen dichtbij.  Eénmaal werd een pleisterend ex. nagezeten door een grote jager ?!

Van de jagers waren de grote goed op dreef, maar het determineren van jagers is een zware brok en zeker als je ze vanop de pier ziet, de meeste zitten dan nog lekker ver, dus de meeste zijn als spec. ingeschreven.  Met enige zekerheid werden er toch drie middelste en 1 kleinste uigehaald.

Een vorkstaartmeeuw werd minuten lang gevolgd, maar bleek voor ons toch gene te zijn, maar er moet er wel minstens één gepasseerd zijn, want zowel langs Westkapelle, Oostende, … werd er één gezien.

In vergelijking met andere telposten scoren we opvallend minder grauwe pijlen, terwijl verhoudingsgewijs we toch meer noordse pijlen gezien hebben.  Laatste vlogen allemaal niet zo ver, misschien vandaar …, de enige grauwe vloog tegen de horizon en werd s’morgens vroeg als eerste gezien.

De enige en voornaamste domper op deze teldag was de voorname doortrek van lepelaars, amper op een boogscheut van de telpost.  Over en rond Brugge trokken er minstens 300 ex. over. Vogels die we, met een mildere wind en vooral niet uit westelijk sector, anders over de fonteintjes hadden.  En we hadden nu nog speciaal voor die lepelaars verlof genomen …., want  deze week was hun trekweek, misschien komt er nog een achterhoede af de komende week met de komst van de zuid/oostelijke wind.