Oproep: WULPENSLAAPPLAATSTELLINGEN !

Machteld Kaesemans

 

Beste vogelliefhebbers in het algemeen en in het bijzonder van het wulpse deel van onze avifauna. We zitten in putje winter en dan is het weer tijd voor de tellingen van de aantallen wulpen op de slaapplaatsen. Als de huidige winterprik aanhoudt, zal dat niet moeilijk zijn: ‘t is bruin, staat op hoge poten en steekt af tegen de sneeuw (een alpensneeuwhoentelling daarentegen, zou wat lastiger zijn).

 

Waar en Wanneer?

zaterdag 26 januari 2013

zonsondergang 17u24, einde schemering 18u00

Afhankelijk van het weer kan het vroeger donker worden.

Wenselijk effectief begin van de tellingen ter plaatse: om 15u30 (maar lees vooral verder).

 

Voor de tellers van de voor- en achterhaven: verzamelen aan de randparking Haven Brugge – Louis Coiseaukaai te Brugge, om 15u30 terug in het donker.

 

AFSPRAKEN

Onderaan staat een lijstje van telgebieden en een verantwoordelijke, gebaseerd op de gekende slaapplaatsen en de medewerking van vorig jaar.  Dit is geenszins een gesloten lijst: in natte perioden kunnen er soms verspreide kleinere slaapplaatsen in drassige weiden ontstaan. Iedereen die suggesties heeft voor bijkomende telplekken: graag.

 

Het hoofddoel is het totaal per slaapplaats. Het staat iedereen vrij om bijkomende zaken te noteren als tijd per groep, aanvliegrichting, enz.

 

GEBIEDEN

Slaapplaatsen van vorige jaren (niet allemaal elk jaar bezet) zijn: Uitkerkse Polder,  Lage Moere Meetkerke (wie?),  Achterhaven,  Sterneneiland Voorhaven, Zwin,  Oostkerke, Damse Vaart West, weiden Hagebos te Zuienkerke (wie inspecteert?).

Daarnaast worden in de rand ook twee gebieden van Middenkust in het jaarlijks overzicht meegerekend: Pompje Oudenburg en Bourgognemeersen Eernegem.

 

CONTACTPERSONEN

* Het Zwin: verantwoordelijke Patrick Janssens: janssenspat@gmail.com  – en daar hebben we soms het probleem dat er twee slaapplaatsen zijn – een in westelijk deel en één in oostelijk deel….dus daar heeft Patrick zeker hulp nodig. Wie?

* De voorhaven/oostdam…. Is zeker bepaalde tijden van het jaar in gebruik als slaapplaats…. verantwoordelijke frank.descheemaeker@skynet.be, die beschikt over een vergunning.

* De achterhaven: vogels slapen normaal in weiden Hoge Noen: verantwoordelijke frank.descheemaeker@skynet.be en guido.rappe@gmail.com

* Uitkerke: normaal neemt geert.de.clercq1@telenet.be de coördinatie op zich, met hulp?…

* Damme en Oostkerke: coördinatie Rudy Deplae rudy.deplae@skynet.be

* Pompje Oudenburg, waar Dirk Vanhoecke van Middenkust traditioneel telt

* Bourgogne Meersen te Eernegem:  daar is Dirk Anseeuw meestal teller.

 

Dank bij voorbaat aan de mensen die hun medewerking opnieuw hebben toegezegd.

 

Guido Rappé – guido.rappe@gmail.com 0485/918193

 Foto: Marc Nollet