Siberische boompieper te Heist

Johan Buckens

Deze voormiddag vond Nicolas Vanermen een Siberische boompieper in de Sasheul te Heist. De vogel liet zich maar een paar minuten zien en werd even later nog door Hilbran Verstraete waargenomen. Helaas vloog de vogel dan weg richting zuid en kon niet meer teruggevonden worden.

Een frustrerend korte waarneming maar de belangrijkste kenmerken werden gezien: een opvallende, tweekleurige wenkbrauwstreep (beige voor oog en wit achter het oog), zwart-wit vlekje rond de oorstreek en donkere, (nagenoeg) ongetekende mantel. De roep lijkt goed op die van Boompieper.

Indien aanvaard is dit de derde Siberische boompieper voor België, na het eerste geval in de Voorhaven van Zeebrugge van 4 tot 6 november 1998 (zie foto) en een ringvangst in het najaar van 1999 in de provincie Luik. Siberische boompieper is een dwaalgast in europa en wordt meestal laat in het najaar gezien. Dit najaar is er een influx van deze soort met al meer dan 20 waarnemingen in Groot-Brittannië en minstens vier gevallen in Nederland.