Trektellen de Fonteintjes: Voorstelling Project

Trektelpost : de Fonteintjes.

De telpost is geen ‘nieuwe’  telpost ontgroeid uit de rage van het trektellen van de laatste decennia, maar is eerder een oudere bemande telpost.  Sedert de jaren ’70 en vooral begin de jaren ’80 werd er soms op regelmatige tijdstippen geteld, doch werden er vooral in het najaar de trekvogels geteld, al dan niet gecombineerd met het ringen van vogels.

Sedert 2005 wordt de telpost opnieuw regelmatig bemand, en dat zowel in het najaar als in het voorjaar.  Tijdens de drukste telmaanden (maart-mei en aug-okt) wordt er gestreefd naar een bijna dagelijkse telling.  Niet altijd even gemakkelijk, want naast de passionele liefde voor het trektellen moeten de meeste tellers ook nog gaan werken.

De telpost vernoemd naar het plaatselijk natuurreservaat ‘de Fonteintjes’, bevind zich op de hoogste duintop op de duinengordel tussen Blankenberge en Zeebrugge.  Je kan het gemakkelijk bereiken door één van de wandelpaden richting strand te nemen.  Vooral in april en mei zie je er meerdere auto’s staan – langs de Kustlaan en dan weet je algauw dat er daar iets te doen valt.

(kaartje met duiding van de telpost is in de maak)

Sedert een tweetal jaren tellen we ook en dat bij vooral hevige noord/westers (4 bf en meer) op de zeepier van Blankenberge (in vogelvlucht 300 meter van de oorspronkelijke telpost), die vanwege zijn ligging, interessanter is voor het tellen en observeren van zeetrek.

Alle aantallen staan steeds vermeld op de website trektellen.nl/be.  Een relaas van de belangrijkste teldagen vinden we echter nergens terug, vandaar deze link.

Trektellen is een echte passie, één maal je er door gebeten bent, is het moeilijk te weerstaan.  Voor meer info over de telpost kan je terecht bij Paul, Johan of Patrick