Sfeerverslag ledenuitstap Mergus op zondag 8 september 2013

Johan Van Heulebrouck

Plaats van afspraak was de randparking aan de autostrade te Loppem.  Eén voor een kwamen de deelnemers toe.  Een aantal waren uitgedost in de enige echte Mergus polo, met verrekijker, telescoop, fototoestel, rugzakken, vlindernetje…   Picknick mand was niet nodig.  Raar volkje toch die Mergussers !   We raakten voltallig.  Sommigen kozen voor het benedendek, anderen verkozen hogere sferen zodat we met een zeventigtal ! natuurvrienden rond 8.40 uur konden vertrekken naar onze eerste bestemming.  Tijdens de busrit kregen we van onze voorzitter de laatste stand van zaken uitgelegd zodat niets verkeerd kon lopen.
 

 

De kleiputten van  Ploegsteert zijn zo maar eventjes 150 ha groot en liggen slechts op een goed uurtje rijden van Brugge. Toch is dit een nog vrij onbekend natuurgebied in privé bezit dat beheerd wordt als moerasgebied.  Voor meer info zie http://www.ploegsteert.com/nl/eco/.

 

Je kunt via een lusvormige wandeling de verschillende kleiputten bewonderen.  Eén put is voorzien van een prachtige schuilhut.  Aangekomen in Ploegsteert volgden we het voorstel van onze Marc DC (naar analogie met Washington DC) waarbij de ene helft vertrok richting schuilhut, een ander deel vertrok in de tegenovergestelde richting.  Zo zaaiden we wel wat verdeling in ons sterke team maar dat was enkel en alleen om te vermijden dat we met 70 tegelijk de schuilhut in moesten.  Onze Mergus kan veel aan maar er zijn toch grenzen aan onze flexibiliteit…
 

 
In de schuilhut genoten we van het schitterende spektakel dat zich vlak voor onze neus afspeelde : bruine kiekendieven scheerden voor ons langs, de aanwezige fotografen konden hun hartje ophalen, de klikjes volgden elkaar in snel tempo op.   Ook de boomvalken lieten zich geregeld zien.  Heel wat dodjes dobberden rond op het water, zalig !
 
.

 

.

We konden er de volgende waarnemingen noteren :

  • Vogels : Fuut+pulli, Dodaars+pulli, Meerkoet  (350) , Waterhoen (2), Aalscholver 4 + 22 op trek ZW om 12u, Slobeend (12), Wintertaling (14), Wilde Eend (50), Krakeend (9), Kuifeend (6), Tafeleend (14), 7 Knobbelzwaan (2 ad + 5 juv).  1 Witgatje, 4 Watersnip, 1 Waterral.  Blauwe reiger, Roerdomp, 3 Boomvalk, 3 Bruine Kiekendief (imm m, ad w, juv), 5 Buizerd ZW 12u en 1 ex tp, 1 Sperwer, Kokmeeuw, 1 Ijsvogel, Groene Specht, Grote Bonte Specht, Ekster, Cetti’s Zanger, Tjiftjaf, Fitis, Boerenzwaluw, Boompieper, koolmees.
  • Vlinders : Sleedoornpage, Groot-, Klein, – en Klein Geaderd Witje, Dagpauwoog, Atalanta, Kleine Vos, Gehakkelde aurelia, Icarus blauwje, Bont Zandoogje.
  • Libellen: Paardenbijter, Bloedrode Heidelibel, Lantaarntje, Watersnuffel, Houtpantserjuffer.
  • Zweefvliegen: Pendelzweefvlieg, Doodshoofdzweefvlieg, Blinde Bij, Menuetzweefvlieg.
  • Paddenstoel: Hazenpootje.

 

Tegen 12 uur werden we terug op de bus verwacht om vandaar verder te rijden richting Lille waar we de afslag Santes namen afstevenend op ons volgend doel, het regionaal landschap Parc de la Deûle. Een uniek gebied van wel 25 km² dat bestaat uit een prachtig natuurreservaat, een arboretum, een natuurtuinen complex, openlucht Bokrijk museum, brasserie, maar alles uitsluitend met natuurlijke, regionale producten.  Het park past in de visie om rond metropolen zoals Rijsel recreatie en natuurgebieden aan te leggen waar stedelingen terecht kunnen om te onthaasten en even de boog te ontspannen in onze drukke levens beheerst door agenda’s, deadlines ea doelstellingen.   Voor meer info zie http://www.lillemetropole.fr/index.php?p=1052&art_id=

 

De parking van het park was dé plaats voor de groepsfoto.
 

 

In het park ligt een cultuurtuin, le Mosaïc genaamd.  Om het eens op zijn Frans te zeggen, on peut se restaurer au MOSAÏC. In de MOSAÏC ligt een soort van serrecomplex waar we met volle teugen genoten van een hele lekkere repas campagnard met als voorgerecht carpaccio de boeuf, als hoofdschotel rable de lapin met garnituur van groenten, dan volgde een stukje kaas om te eindigen met een gebak.  Om niet te vergeten kregen we eerst nog een aperitiefje aangeboden en werd de repas campagnard begeleid van passende wijnen.  Wat een heerlijk maal was dat !

 

 

 
Tijdens de schotels door sprak onze Voorzitter ons nog toe en lichtte hij nog een tipje van de sluier van de komende Mergus activiteiten.  De tijd voor een siesta ontbrak.

 

’s Namiddags waren er twee opties: 25 personen konden voor anderhalf uur met de boot de Duêle op, de overigen maakten een prachtig wandeling in het natuurreservaat ‘la Gite’.  In la Gite brachten we eerst een bezoek aan het nagelnieuwe natuur educatief centrum Le Relais, een pas geopend Natuur educatief Centrum – waar in 3 talen waaronder het Nederlands ! uiteenzettingen gegeven worden over alle aspecten van de natuur.  Dit alles is zeer interactief opgevat, door toetsen in te drukken kon je zelf allerlei natuursituatie oproepen en uitwerken.  Naast het centrum ligt nog een mooie praktijktuin met ingezaaide bloemenweide.

 

De wandeling en bijwijlen klautertocht rondom het Natuurgebied  La Gite leverde weinig nieuwe vlinders en libellen op – daar de zon zich meestal verschool achter de wolken.
 

 
Leukste nieuwe vogelsoorten waren Wespendief, Staartmees en Boomkruiper. Ook een reuzen Platte Tonderzwam trok onze aandacht.  Tegen 17 uur kwamen we terug aan Le Relais.

 

De zon had duidelijk haar beste krachten verspeeld en werd meer en meer verdrongen door onweerswolken.  We repten ons terug naar de MOSAÏC waar we nog genoten van een afscheidsdrankje.

 

Rond 18.15  uur konden we met een voldaan en tevreden gevoel terug huiswaarts keren.  Ondertussen waren de hemelsluizen helemaal open maar niets kon ons nog deren, deze prachtige dag kon niet meer stuk.  Op de bus kregen de tellers het broedvogel- en monitoringrapport.  Nog 365 nachtjes slapen en we zijn terug vertrekkensklaar voor de editie 2014, jullie gaan toch mee ?  Johan, Frank, Machteld, de fotografen Marc DC, Marc Nollet, Luc Tratsaert, Kristof Hurtecant en het ganse Mergus bestuur.