SFEERVERSLAGJE: VRIJDAGAVOND 08 MEI 2015: OP ZOEK AAN ZWALUWEN – MEEUWEN EN STERNENKOLONIES IN DE ACHTERHAVEN

Frank De Scheemaeker

 

 

 

 

Tien enthousiaste vogelaars vertrokken net na 19u richting Achterhaven. Het was rustig, bewolkt weer en op het voormalig rietveld – nu opgespoten terrein Pelikaan vertoefden 4 Bergeend,  24 Bontbekplevier en 6 Tureluur.  Vanop de dijk hadden we een mooi uitzicht op het insteekdokwest en zijn omringende Rietveldjes, moerasjes en eilandjes. Daarom ontdekten we 3 Kokmeeuwen kolonies met resp. 15, 24 en 17 bewoonde nesten, waarvan zeker 4 hoog in de onderlopen bomen (struiken). Iets wat we in Harchies ook al zagen, maar bij mijn weten de eerste keer in eigen regio. Een vijftiental Visdiefjes vloog heen en weer maar bezette nesten konden niet worden genoteerd.

 

 

 

Op het insteekdok zelf een twintigtal Futen in zomerkleed, in de rietveldjes liet een Blauwborst prachtig zijn witte ster zien en hoorden we ook Rietzanger, Kleine Karekiet en Grasmus. Kluten, Zwarte Ruiter, Groenpootruiter, Scholekster en Tureluur vlogen heen en weer en een Lepelaar kwam laag over. Een Sperwer zorgde voor de nodige verstoring en een Koekoek liet zich eerst zien en pas later horen. Een grote groep Boerenzwaluwen trok in een korte ruk door en Oeverzwaluwen lieten zich regelmatig zien, maar een echte broedkolonie was zeker nog niet gevormd.

 

We waren waarschijnlijk voor alles nog een beetje vroeg en gaan midden juni de wandeling zeker nog eens overdoen.

 

Een woord van dank aan alle deelnemers en Johan Steuperaert voor de foto’s.

 

Frank De Scheemaeker

 

Ps We hopen jullie allen te mogen verwelkomen volgende week woensdag op de eerste woensdagavond activiteit! wandeling Zwinbosjes – Kleyne Vlakte – info volgt