VWG MERGUS naar Bulgarije 7 en 8 mei 2015

Machteld Kaesemans

 Sakar Hills.

.

Op 07-05 verplaatsten onze vrienden zich van Sozopol via de Sakar hills naar de oostelijke Rhodopes. Onderweg maakten ze een tussenstop voor keizerarend en met succes ! Een mooie, adulte vogel, die ze langdurig konden observeren. Hier zagen ze ook een schitterende duinpieper, enkele wielewalen, isabeltapuiten en zwartkopgors. Een tweede korte stop leverde een auditieve waarneming van Griekse spotvogel, een vluchtige maskerklauwier voor Ria en een mooi mannetje kleine zwartkop.

.

Stormweer

 

 

Nadien kwamen ze blijkbaar in stormweer terecht met donder en bliksem, met rukwinden, striemende regen en omgewaaide bomen. Toch kwamen ze goed aan bij hun hotel Divna in Krumovgrad. Veel waarnemingen waren er dan uiteraard niet.

 

Oostelijke Rhodopes

 

 

Op 08-05 bezochten ze de oostelijke Rhodopes, gemiddeld zo’n 300 meter hoog. De weergoden waren hen opnieuw gunstig gezind met een stralende zon en aangename temperaturen.

 

 Aasgier

 

 

Op de eerste stop kregen ze als topwaarneming een spergrasmus en een oostelijke orpheusgrasmus te zien. Verderop lag een voederplaats voor gieren.. Daar was er een drukte van jewelste. Een 30 tal vale gieren huppelden van karkas naar karkas. Boven hun hoofden cirkelden meerdere aasgieren. Op deze rit zagen ze ook een koppeltje baardgrasmus en op weg naar de lunch een oostelijke vale spotvogel. Natuurlijk kan ik niet alle soorten weergeven, alleen deze die mijn berichtgevers doorsturen.

De lunch was zeer aangenaam in een plaatselijk etablissement met een super tevreden uitbater

 

Aziatische Steenpatrijs

 

 

Nadien was er een mooie wandeling voorzien in een idyllisch landschap. Hier zat  een oostelijke blonde tapuit, enkele rotszwaluwen en last but not least de Aziatische steenpatrijs.

 

 Hotel Divna    /    Dwergooruil

 

 

 

Ze gingen terug naar hun gezellig hotel om nadien nog een wandeling te maken in het park van Krumovgrad. Daar spotten ze nog een dwergooruiltje….een schitterende vogel !

Moe maar tevreden zochten ze hun slaapplaats op en stuurden een en ander naar mij door.

 

Thuisverslaggeefster,

Machteld.