Op weg met een gezenderde bergeend

Marc Nollet

Bergeend Marc De Ceuninck
 
Kris Struyf, bioloog verbonden aan het Natuurcentrum Zwin laat ons weten dat sinds november vorig jaar bergeenden uitgerust met satellietzenders gevolgd worden, dit in samenwerking met het Belgische Ringwerk.
 
Er konden toen 2 bergeenden bezenderd worden. Jammer genoeg werd één van de bergeenden na enkele weken doodgeschoten in Noord-Frankrijk. Gelukkig gaat het met de andere bergeend nog steeds goed. Momenteel verblijft hij/zij in de Duitse bocht van de Waddenzee. Dat is in de ruiperiode ‘the place to be’ voor de meeste bergeenden. ‘Onze bergeend’ leeft dus volgens het boekje! Met het satellietzender-onderzoek komen we te weten waar de vogel verblijft, waar hij rust, waar hij voedsel zoekt, waar hij ruit,… het verhaal gaat verder en verdere toelichtingen volgen nog. We blijven deze vogel verder op de voet volgen !
 
Hieronder kan je de gevolgde route tussen november en 22 juli 2015 zien. Klik op de foto om deze groter te zien.
 
route bergeend nov2014 - juli2015

 
Zij die het wensen kunnen op eenvoudige vraag (klik hier) een kml-bestand bekomen om deze route in detail te kunnen bekijken op Google Earth
 
Met dank aan Kris,
Het Mergusteam