BLIKVANGERS van 10-08 tot en met 16-08-2015

Machteld Kaesemans

2015-08-18 Veldrietzanger Ludo Braeckman

Veldrietzanger  /  Ludo Braeckman.

 

Op 12 augustus werd er een zeer zeldzame VELDRIETZANGER “Acrocephalus agricola” gevangen en geringd aan de Eendekooi in Lissewege door Antoine en zijn assistent, fotograaf Ludo. De veldrietzanger broedt in Oost-Europa, o.a. in Z. Rusland, Bulgarijë, Roemenië en overwintert in Indië.

Veldrietzanger en struikrietzanger gelijken op elkaar. De vleugelformule is bepalend voor de determinatie. Ze zijn van dezelfde familie als de kleine karekiet maar kijk op de foto’s naar de handpenprojectie, de typische koptekening, de wenkbrauwstreep en de snaveltekening.

 

Een snor werd op dezelfde morgen ook geringd.

 

Onderaan voeg ik nog een foto toe van de eerste waterrietzanger, een adult beestje met een Poolse ring vanuit Gdansk. Antoine was toen flink onder de indruk… je zou voor minder, als je bedenkt wat die kleine kwetsbare beestjes weten te realiseren!

 

Buiten die veldrietzanger waren er nog enkele andere nieuwe soorten zoals : Temmincks  strandloper, een late wielewaal, draaihals, meerdere paapjes, bonte vliegenvanger en een heel mooie kerkuil, goed te observeren in het centrum van Oostkerke.

 

Hopelijk tot volgende week !

 

 

Veldrietzanger + onderaan rechts Kleine Karekiet en Veldrietzanger

 

2015-08-18 Veldrietzanger1 Ludo Braeckman 2015-08-18 Veldrietzanger2 Ludo Braeckman

 

2015-08-18 Veldrietzanger3 Ludo Braeckman 2015-08-18 Kleine Karekiet en Veldrietzanger Ludo Braeckman

Ludo Braeckman

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Ann Dumoulin, Annick Vercaemer, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn de Ketelaere, Bart Van Thuyne, Bram D’hondt, Buyst Marie Rose, Catherine Priem, Danny Dewulf, Devos Johan, Eric Hermy, Erwin Derous, Etienne Vanaelst, Fernand Van Ginderen, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Florian Martens, Fonny Schoeters, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Van Den Berghe, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Indra Jacobs, J Vanryckeghem, Jan Dekock, Jan D’hondt, Jan Ruymen, Jan Swimberghe, Jef Van de Water, Johan Buckens, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Jürgen de Witte, Karina Samyn, Kenny Hessel, Koen Baute, Koen Berwaerts, Koen Verbanck, Kris van Scharen, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Van den Kerchove, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc Nollet, Marc P, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Miguel Depoortere, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Vanermen, Nikolaas Aelbrecht, Noël Vervaecke, Oliver Mechthold , Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Pieter Van Hauwaert, Reggy van Poecke, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Serge Allein, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven T’joen, Sven Maly, Thijs Tanghe, Verduystert J.P., Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Wim Pauwels, Wim Trio.

 

 

Snor

 

2015-08-18 Snor Ludo Braeckman

Ludo Braeckman

.

 

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Draaihals    /    Bonte Vliegenvanger

 

2015-08-18 Draaihals Filip De Ruwe 2015-08-18 Bonte Vliegenvanger Patrick Keirsebilck

Filip De Ruwe    /    Patrick Keirsebilck

 

 

Kwartel: Damme, Achterhaven.

Zomertaling: Varsenare, Oudenburg, Beernem.

Geoorde fuut: Roksem Put, Put van Vlissegem, Het Zwin.

Zwarte ooievaar: Klemskerke, Zerkegem.

Lepelaar: Knokke, Uitkerke, Achterhaven, Lissewege, Zeekanaal, Oudenburg, Beernem, Varsenare.

Grote zilverreiger: Damme, Achterhaven, Varsenare.

Wespendief: Beernem, St. Andries, Oostkamp, Oudenburg, Moerbrugge, Zedelgem, Houtave.

Bruine kiekendief: Zuienkerke, Uitkerke, De Haan, Vlissegem, Knokke, Achterhaven, Houtave, Oudenburg, Stalhille, Zedelgem.

Blauwe kiekendief: Vlissegem, De Haan, Houtave.

Havik: Knokke.

Smelleken: St. Kruis.

Slechtvalk: Zedelgem, Achterhaven, Brugge, Knokke, Uitkerke, Zeebrugge.

Waterral: Lissewege, Varsenare.

Bosruiter: Varsenare, Achterhaven, Oudenburg, Beernem.

Temmincks strandloper: Achterhaven.

Dwergstern: Knokke.

Zomertortel: Damme.

Kerkuil: Oostkerke, Zuienkerke.

Bosuil: Hertsberge.

Draaihals: Heist.

Wielewaal: Oostkerke.

Cetti’s zanger: Kwetshage.

Veldrietzanger: Lissewege- Eendekooi.

Snor: Lissewege-Eendekooi.

Braamsluiper: Heist, Zeebrugge, Moerbrugge.

Blauwborst: Achterhaven, Varsenare.

Gekraagde roodstaart: Achterhaven, Heist, Assebroek.

Paapje: Oudenburg, De Haan, Stalhille, Achterhaven, Houtave, Uitkerke.

Bonte vliegenvanger: Achterhaven, Heist.

 

 

 Waterrietzanger geringd in Gdansk

 

2015-08-18 Waterrietzanger Ludo Braeckman

Ludo Braeckman

.

Machteld Kaesemans 17/08/2015