SFEERVERSLAGJE BEZOEK AAN DE HOGE DIJKEN / ROKSEMPUT OP ZONDAG 06 DECEMBER 2015

Machteld Kaesemans

2015-12-08 Roksem Put

 

Hoys allen,

 

De anciens onder jullie herinneren het zich wel: de Roksemput was mijn eerste liefde. Samen met Geert Lejeune, Pieter Ingelaere, Francis Geldhof, Filip Vanhee en vele andere vogelaars trok ik er tussen 1977 en 1984 wekelijks met de fiets heen op zaterdag. Door langs de Oostendse Vaart, genietend van de prachtige weiden van Stalhille en terug via de Legeweg. Ontelbare keren hebben we dat traject afgelegd: stormen doorstaan, vrieskoude verbeten maar steeds was het een onvergetelijke belevenis. Want ja in die jaren altijd duizenden eenden, tientallen grote zaagbekken, nonnetjes, ijseend, ….. Alle resultaten van de tellingen werden tijdens mijn legerdienst (die was toch voor iets goed) in een artikel gegoten dat in Oriolus werd gepubliceerd en de basis vormde voor de uiteindelijke bescherming van de Put in samenwerking met Pierre Tavernier, Jurgen Vanpraet, e.v.a. Ook Wielewaal Brugge o.l.v. Marcel Pottier, Pol Vandenbulcke, Jozef Verleye en Guido Orbie waren heel actief rond de Put en samen bereikten we het mooie beschermingsresultaat van nu. Ik weet het: het klinkt niet echt bescheiden – maar we zijn er wel nog steeds trots op!

 

 

2015-12-07 Roksem put

 

 

Met de verhuis naar Dudzele raakte ik meer vertrouwd met de natuur in Damme, Achterhaven en de Zwinstreek maar een excursie naar de Roksemput, al is het maar één keer per jaar, doet alle mooie herinneren weer naar boven komen. Gelukkig waren daar Steven D’haese en Dirk Peene om mijn telwerk verder te zetten. Bedankt.

.

Dus vandaag was het weer zover! Optiekbeurs bij Georges – gekoppeld aan wandelingen rond de Put. Wij met een negental trouwe Mergussers ter plaatse. Schuilhutten netjes opgeruimd, prachtige belichting, regelmatig een zacht zonnetje, wel wat wind…..de sfeer zat er goed in: Wilde Eenden over de ganse put verspreid duidelijk de algemeenste, gevolgd door de Smient, de Slobeend en de Wintertaling – maar het is nog niet koud geweest – dus erg lage aantallen. Kuifeend duidelijker talrijker dan Tafeleend (waar zijn die grote groepen Tafels van 20 jaar geleden heen?) en slechts 2 Krakeend. De blikvangers van de Put zijn voorlopig de twintigtal Brilduikers, die zelfs al lente-baltsneigingen vertoonden. Grote groepen Kieviten vlogen over, één Slechtvalk vertoonde zich kort boven de noordwest rand.

 

 

2015-12-07 kijkhut na de renovatie

 

 

 

We konden het niet laten om in de terugrit nog vlug even in Meetkerke halt te houden en te genieten van de 7 Koereigers aldaar!

 

 

2015-12-07 Roksem sfeerfoto

 

 

Met dank aan alle deelnemers en in het speciaal Pierre Tavernier, Bart Martens en Johan Steuperaert voor de foto’s.

 

Frank De Scheemaeker.