BLIKVANGERS van 30-11 tot en met 06-12-2015

Machteld Kaesemans

2015-12-08 Koereiger Marnix Vyncke

Koereiger  /  Marnix Vyncke.

 

Reeds verschillende weken zitten er koereigertjes in ons Mergusgebied. Ditmaal was het een echt feest. Nog nooit werden er in onze contreien zoveel van deze kleine, witte, schattige reigertjes gezien.  Het jaar 2015 is echt een topper op dit vlak. Eerst deden ze Damme aan, ondertussen zitten ze in Meetkerke, Klemskerke, Vlissegem, De Haan, Zuienkerke enz.

Toch heb ik hier een vraag voor jullie: Wanneer je er ziet, vul ze niet alleen in op waarnemingen, maar zet er het exacte uur en minuten bij zodat we echt kunnen zien hoeveel er hier verblijven.

Op de foto’s kunnen jullie vaststellen en begrijpen waarom ze koereiger noemen !!!

 

Het tweede deel van deze Blikvangers is  gewijd aan de excursie naar Roksem Put. De wintergasten zijn er helaas nog niet, alleen een twintigtal brilduikers. Verder zien jullie een afbeelding van kuifeend, tafeleend en slobeend.

 

Als nieuwe soorten vermeld ik grote burgemeester en middelste bonte specht.

 

Regen of niet, tussen de druppels door is er steeds iets te zien !!!

 

 

KOEREIGER

 

2015-12-08 Koereiger Olivier Vergucht 2015-12-08 Koereiger Herman Blockx 2015-12-08 Koereiger1 Geert Vanhulle

 

2015-12-07 Koereigers Machteld 2015-12-08 Koereigers Herman Blockx 2015-12-08 Koereiger Danny Claeysier

1: Olivier Vergucht  /  2 & 5: Herman Blockx  /  3: Geert Vanhulle 

4: Machteld  /  6: Danny Claeysier. ( klik op de foto om te vergroten )

 

 

WAARNEMERS:

Alain Hancel, Albert Neyt, Alex Bogaerts, Alex Van Herrewege, André Delier, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Baetsle Rudi, Bart Mortier, Bénédicte Amory, Catherine Priem, Chiwy Brigitte, Christof Delbaere, D Be, Danny Claeysier, Davy Bosman, Devos Johan, Dries Candaele, Eddy Van Waetermeulen, Emile De Clerck, Emmanuel Crul, Eric Halet, Eric Hermy, Erik De Keersmaecker, Erwin Derous, Evelyn Cogge, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Francis Hermans, Frank De Scheemaeker, Frank Van De Velde, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Gaby Wieme, Geert Colembie, Geert De Clercq, Geert Vanhulle, Gilles Bavay, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Heidi Verstraete, Herman Blockx, Het Polderveld, Hugo De Bruyker, J Vanryckeghem, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jasper Louette, Jasper Mussche, Jean Hugé, Jean Pieters, Jean-Pierre Lucas, Jelle Quartier, Jo Seynaeve, Joachim Bertrands, Johan Buckens, Johan Claessens, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Vandepitte, Johan Vandeplas, Johannes Jansen, Johnny Du Burck, Jürgen De Witte, Jürgen Vanpraet., Kamiel Aerts, Karel Boey, Karel Tack, Karina Samyn, Kevin De Waele, Kevin Feytons, Koen Baute, Koen Vandepitte, Koenraad Bracke, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Lastelle Marc, Leo Declercq, Lieven Devreese, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Lefeber, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Maarten Goessaert, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Lievrouw, Marc Rogghe, Marcel Pottier, Margaux Boeraeve , Mark Logghe, Marnix Vyncke, Maurice Le Comte, Maxime Rigo, Michel Janssens, Michel Louette, Mylle Johnny, Noël Vervaecke, Olivier Vergucht, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Maertens, Paul Tuerlinckx, Pauwel Bogaert, Peene Dirk, Pierre Blockx, Piet Allegaert, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Roland François, Romain Deloof, Rudy Deplae, S. Masquelin, Sam Dewanckele, Simon Feys, Stef Vlietinck, Stefaan Brinckman, Steffi Verhoeven, Stijn Borny , Stijn Cooleman, Thijs Tanghe, Valérie Goethals, Verduystert J.P, Vic Puype, Wauters Jean, Willy Dias, Willy Vangeel, Wim Declercq, Wim Roelant, Wim Rommel, Wim Trio, Wouter Van Gasse, Yente De Maesschalck, Yves Pieters.

 

 

Sfeerbeeld Roksem Put    /    Hoge Dijken

 

Supra

Pierre Ackou

 

.

VOGELS + GEBIED “ DE BIJZONDERSTE” – Exacte plaats, aantal en data te vinden bij Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Brilduiker     /    Kuifeend

 

2015-12-08 Brilduiker Marc Nollet 2015-12-08 Kuifeend Marc De Ceuninck

 

Marc Nollet    /    Marc De Ceuninck

 

 

Kleine zwaan: Oostkamp, Beernem.

Lepelaar: Achterhaven, Knokke, Zeekanaal.

Roerdomp: Zedelgem.

Koereiger: Meetkerke, Klemskerke, Vlissegem, De Haan, Zuienkerke.

Grote zilverreiger: Damme, Varsenare, Oostkamp, Zuienkerke, Oostkerke, Loppem, Knokke, Beernem, Brugge, De Haan, Westkapelle, Dudzele.

Bruine kiekendief: Uitkerke, Varsenare, Lissewege, Achterhaven, Heist, Damme.

Blauwe kiekendief: Knokke, Achterhaven, Zeekanaal, Zwankendamme, Assebroek, Meetkerke, Uitkerke, Zuienkerke.

Havik: Knokke, Veldegem.

Smelleken: Uitkerke.

Slechtvalk: Zedelgem, Brugge, Damme, Klemskerke, Stalhille, Uitkerke, Meetkerke, Moerkerke, Assebroek, Ettelgem.

Waterral: Moerbrugge. Heist.

Bokje: Achterhaven, Heist, Assebroek, Sijsele, Knokke.

Paarse strandloper: Blankenberge, Knokke, Heist, Noordzee.

Grote burgemeester: Uitkerke Weiden.

Zeekoet: Knokke, Zeebrugge, Noordzee.

Kerkuil: Zerkegem.

Bosuil: Zedelgem, St. Michiels, Beernem, Loppem.

Velduil: Klemskerke, Uitkerke, Zuienkerke, Knokke.

Kleine bonte specht: Wijnendale.

Middelste bonte specht: Beernem.

Roek: Beernem, Oostkamp, Hertsberge, Damme.

Boomleeuwerik: Stalhille.

Cetti’s zanger: Achterhaven, Brugge.

Waterpieper: Knokke, Klemskerke, Oostkamp.

Barmsijs onbekend:  De Haan/ Wenduine.

Goudvink: Zwinbosjes.

IJsgors: Het Zwin.

 

 

Slobeend    /    Tafeleend

 

2015-12-08 Slobeend Marc Nollet 2015-12-08 Tafeleend Patrick

Marc Nollet     /     Patrick Keirsebilck

 

Machteld Kaesemans  8/12/2015