SFEERVERSLAG van steltlopercursus op 21 en 23 april 2016

Machteld Kaesemans

2016-04-24 Bonte Strandloper Jan Baert

 

 

Naar jaarlijkse gewoonte besloot het Mergus bestuur een vogelcursus voor gevorderden in te richten en na kort overleg vonden we Jan Baert en Johan Buckens bereid ons dieper in te wijden in de determinatiekenmerken van de verschillende strandlopers en plevieren.

 

 

Supra

 

 

We noteerden al gauw het maximaal toegestane inschrijvingen van 25 deelnemers  en op donderdag 21 april zat de Vormingsplus Zaal te Sint-Pieters dan ook afgeladen vol voor het theoretisch gedeelte.

 

 

Supra

 

 

Jan B kwam als eerste aan het woord met het moeilijkste onderwerp: de strandlopers.  Zijn  presentatie  was vakkundig opgebouwd met allerlei didactische foto’s van juveniel-,  winter,-  zomer,-  en de verschillende overgangskleden. We leerden veel bij over de verschillende veerpartijen: tertials, dekveren, schouderveren, enz.. de verscheidene vormen, kleuren en lengtes van wenkbrauwstrepen, ankerpatronen op de veren, vers of gesleten verenkleed. Absolute basiskennis voor iedereen die onze vogels correct wil determineren, niet alleen op soort, maar ook op geslacht en leeftijd. Naast de gewone strandlopers als Bonte, – Krombek-, Kleine-, Kanoet- en Temmincks kwamen ook kort de zeldzame en  dwaalgasten als Gestreepte- , Alaska- Bairds,-  Bonapartes en Grijze Strandloper in beeld

 

 

Supra

 

 

Na een korte pauze kwam Johan B aan het woord en kregen we tekst en uitleg over de verschillende plevieren die in onze West Paleartic voorkomen. Eerst werden de drie bij ons voorkomende “kleinere” soorten: Kleine-, Bontbek- en Strandplevier vergeleken met Mongoolse- en Woestijnplevier.  Daarna genoten we van de Zilver- en Morinelplevier en leerden we Aziatische en Amerikaanse Goudplevier van onze eigen Goudplevier onderscheiden.

 

De sprekers konden ons tot de laatste minuut boeien en motiveerden ons om de volgende weken en maanden goed op alle kenmerken te letten.

 

 

Supra

 

We bedankten Jan en Johan van harte voor hun inzet en bleven nog meer dan een uur aangenaam napraten in de gezellige barruimte.

 

 

Zaterdag 23 april praktijkexcursie

 

2016-04-24 Groepsfoto Frank

 

 

 

Met zijn veertienen vertrokken we om 09.00u stipt aan de gekende Brugse Havenrandparking. De laatste regendruppels droogden op toen we in de Weiden Spoorweg West een eerste stop maakten. Johan Buckens wees ons twee Ijslandse Grutto’s aan zette ons later op weg naar twee prachtige Beflijsters. Ondertussen vonden we zelf en genoten we van 4 Oeverlopers, 12 Kluten, 4 Tureluurs, 2 Zwarte Ruiters en 1 Kleine Plevier op de afgegraven zilte stukken. In de onmiddellijke omgeving zongen Kleine Karekiet, Rietzanger en Rietgors. Net voor de boerderij met de twee Beflijsters genoten we van man Paap, Roodborsttapuit en Blauwborst, terwijl een mannetje Koekoek een vrouwtje bruine fase het hof probeerde te maken. Nog nooit zo mooi gezien in mijn leven. Ondertussen regelmatig overvliegende miauwende Zwartkopmeeuwen en her en der een Kleine Zilverreiger.

 

 

2016-04-24 Beflijster Régy

 

 

Bij de afgraving aan het Zeekanaal opnieuw veel Tureluur en Zwarte Ruiter, ook Groenpootruiter, Wulp, Regenwulp en Kleine Plevier. Krak- en Kuifeend verscholen zich achter de brede bermen, een Buizerd zweefde over. Graspiepers baltsten en mannetje Tapuit zat bangelijk dicht op een paaltje. Wat een sfeer.

Het begon al tegen de middag aan te lopen toen we aan de Overzet passeerden. We beklommen heel even de nieuwe dijk en genoten van het machtige polderlandschap.

Langs de binnengracht van het Zeekanaal zelf een zenuwachtige IJsvogel (waar zou die broeden?), een koppel Dodaars en  voorbij den Overzet een zangpost van Sprinkhaanzanger en Cetti’s Zanger.  In de weiden AH kant Lissewege opnieuw mooie aantallen Tureluurs, Groenpoten en Zwarte Ruiter. Soms de drie soorten in één beeld.

 

 

2016-04-24 Zwarte Ruiter Geert Vanhulle

 

 

De meesten onder ons vatten om halfeen de terugweg aan naar Brugge. De groep van Marc, Karina en de twee Johans trokken nog over de grens richting Blikken en genoten er nog van volgende leuke waarnemingen: Rode Wouw, Sperwer, Watersnip, Lepelaar, Braamsluiper, Gierzwaluw en geoorde fuut.

Tot slot een woord van dank aan alle deelnemers en in het bijzonder aan de lesgevers en Marc De Ceuninck voor de mede organisatie.

 

Verslaggever: Frank De Scheemaeker

 

Foto’s: Pierre, Frank, Jan, Régy, Geert.