SFEERBEELDEN van HARCHIES en BON-SECOURS als voorbereiding van ons MERGUS LEDENFEEST

Machteld Kaesemans

Op onze nationale feestdag trokken we met enkele Mergus bestuursleden naar Harchies en Bon-Secours, gelegen in Henegouwen.  Dit om ons ledenfeest voor te bereiden en het zo aangenaam mogelijk te maken voor jullie allemaal.

Van uit Brugge kwamen we na een dik uur aan in Harchies, gereed om de omgeving te verkennen.

Aangenaam verrast door zoveel natuur gingen we op stap. Het is een tocht die gekenmerkt wordt door stilte en rust in een oude mijnstreek. Na het sluiten van de mijnen zakte de bodem met enkele meters, waardoor  grote vijvers en moerassen ontstonden. De Moerassen van Harchies zijn ondertussen een Europees reservaat met allure geworden. Deze site van hoog ornithologisch belang is de thuisbasis voor meer dan 300 soorten vogels, waarvan een aantal als bedreigd wordt beschouwd.

De bijhorende beelden spreken denk ik voor zich. Sommige locaties zagen er zelfs ietwat spookachtig uit met die kale takken en bomen. We deden niet de volledige wandeling , toch zagen we reeds volgende vogels:

1: Koereiger.

2: Woudaap, Foto’s Marc Roca.

Wespendief V, Buizerd met prooi, Groene Specht, 125 Tafeleend, veel Fuut, Kuifeend, Aalscholver,

82 Tafeleend (andere plas) terug Kuifeend, Zomertaling , 1Visdief, 3 Kleine Zilverreiger, 2 familie Dodaars, 2 Boomvalk, 1 Grote Zilverreiger,  1 rondvliegende Zwarte Ooievaar + Buizerd, 1 Rietgors,  1 Koereiger (voor 99%) 1 Woudaap overvliegend.

Kwak, Foto Marc Roca.

In een van de kijkhutten ontmoetten we Marc Roca die zo vriendelijk was mij vandaag deze foto’s toe te sturen. Kwak leeft en broedt er ook, maar hebben we niet gezien.

‘s Middags wat gegeten in l’Auberge de Préau, wat heel goed meeviel… dus dat belooft voor de 11de september!!!

Daarna haastten we ons naar Bon-Secours.  Hier kan men zo wat van alles doen, een wandeling in de boomtoppen langs een wandelgang,  een bezoek aan “La Maison du Parc naturel”,  een kijkje nemen in de mooie Basiliek of gewoon wat rond kuieren en uitrusten op een terrasje.

In gezamenlijk overleg kozen wij voor een wandeling in de bossen. Hier zagen we nog 3 Wespendieven, Groene Specht, Tjiftjaf, Boomklever, Staartmees en Gaai.

1: Groot Dikkopje.

2: Oranje Zandoogje, Foto’s Marc De Ceuninck.

Frank introduceerde ons in de wereld van de vlinders, waar we het volgende mochten bewonderen: Koninginnepage, Dagpauwoog, Bruin Zandoogje, Gehakkelde Orelia, Boomblauwtje, Bont Zandoogje,  Groot Dikkopje,  Koevinkje, Landkaartje en Boswitje. Ook een Hazelworm werd gevonden, spijtig genoeg was de kop geplet, maar hij leefde nog.

Marc De Ceuninck zorgde voor deze bijpassende foto’s.

Boswitje, Foto Marc.

Als afsluiter van een toffe en boeiende dag genoten we samen van een biertje of frisdrank op een terras, met zicht op de Basiliek opgetrokken in Doornikse steen.

Ik hoop dat jullie nu reeds een beeld kunnen vormen van onze uitstap op 11 september. Pas wel op, er zijn reeds een 50tal leden ingeschreven..zorg dat je erbij bent.

Machteld Kaesemans 21-07-2011.