Sfeerverslag excursie Het Lindeveld op woensdag 8 mei 2013

Johan Van Heulebrouck

plan lindeveld0001

Hoys vrienden van de Mergus, Op de eerste plaats van afspraak te Steenbrugge troffen we een beperkt aantal deelnemers aan, Marc en ik keken elkaar aan, zou het een rustige avond worden ?  Aan parking het Aanwijs werd onze gerede twijfel echter met klem tegengesproken, er was er een ganse groep aanwezig.  Vlug werd de aanwezigheidslijst uitgehaald.  We konden niet minder dan 27 deelnemers verwelkomen.  ‘Ons’ Machteld was verontschuldigd, onze gids Romain had een verzwikte voet en kon moeilijk stappen.  Na een paar praktische afspraken trokken we op pad, vol verwachting naar dit ‘nieuwe’ gebied.  Onze voorzitter sprak al direct een paar kandidaat nieuwe leden aan en vroeg hen om een groepsfoto te nemen.  Jullie vinden hierboven reeds het voortreffelijke resultaat.  Ontbreken op de foto: Romain, Ruben en Hans Saey, fijn dat jullie er ook bij konden zijn.

Bij de ingang kregen we een deskundig woordje uitleg van Romain die ons daarna letterlijk en figuurlijk moest laten gaan…  Gaby wees ons de weg samen met het plannetje van Johan.  het was best een fijne avond, een prachtig domein om even te onthaasten.  Tussen de gezellige keuvelingskens (nieuw West Vlaams woord) door werd er getuurd naar onze gevederde vrienden.  Hier volgt een niet limitatieve lijst : Groenpootruiter, Gier-, Huis- en Boerenzwaluw, Bruine Kiekendief,  Buizerd, Groene en Grote Bonte Specht, Winterkoning, Zanglijster, Zwartkop, Tsiftjaf, …  Maar ook andere natuurelementen ontsnapten niet aan onze aandacht.  Zo zocht een groene kikker beschutting op mijn schoen.  Er werd een reebok gespot, en er was zelfs een call van een vliegende eekhoorn.  Romain hield de thuiswacht aan de ingang doch hij zat niet stil.  Bij onze terugkeer was Romain fier ons te kunnen wijzen op een kolonie Vleermuizen.  Ook de Rode bosmier had zijn pad gekruist.  Ik eindig met de Ruitjesbovist en de volgende planten : Bosveldkers, zilverschoon, stinkende gauwe, look-zonder-look, tormentil, pitrus, schapezuring, reukgras, veldbies,  veldereprijs, zachte dravik, bleeksporig bosviooltje.

Tot slot vinden jullie nog wat uitleg over dit gebied, de moeite waard om even door te nemen.  Hierbij nog een woord van dank aan onze twee gidsen Romain en Gaby en aan de VMW die ons de toelating gaf om dit mooie gebied te mogen bezoeken.

Het lindeveld Beernem0001

Iedereen terug op post op woensdag 22 mei om 19.30 uur aan Hoeke brug, breng best jullie stalen ros mee.  Frank fietst ons de weg.  Jullie reporter van dienst, Johan en het ganse Mergus team