Verslag van avondexcursie1: “ASSEBROEKSE MEERSEN”

Machteld Kaesemans

 

Ondanks de grijze hemel, de dreigende wolken, zelfs met hier en daar een spatje regen, verzamelden 23 natuurliefhebbers aan de kerk van Ver- Assebroek. Er waren meerdere nieuwe gezichten bij, wat ons veel plezier deed.

 

 

 

Onze bekwame gids, Eric Hermy, nam iedereen mee op stap voor een drietal uur durende wandeling door het natuurgebied ”De Assebroekse Meersen”.

Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert dit gebied in samenwerking met de landbouwers, het omvat 80 ha.

 

 

 

Eric gaf ons een stukje geschiedenis mee over het ontstaan van het dorpje Ver-Assebroek. De zeldzame plantensoorten die hier in de Assebroekse Meersen vroeger voorkwamen werden eveneens besproken en de langzame heropbloei sinds het ecologische beheer.

 

Natuurlijk wijdden we onderweg de nodige aandacht aan de aanwezige vogels. We hoorden vlak naast elkaar een zwartkop en een tuinfluiter zingen. Aan bosrietzanger en tjiftjaf geen gebrek. Blauwe reigers stonden tussen het vee en we hoorden het alarm van gekraagde roodstaart. Twee rietgorzen vlogen over het paadje, een buizerd miauwde, de jongen van een ransuil waren aan het piepen.

 

 

Het laatste half uur moest ik afhaken door de moeilijk begaanbare paden op sommige plaatsen.

 

 

 

Toch is een bezoek aan dit natuurgebied meer dan de moeite waard. De weidse hooilanden, de knotwilgen, de moerassige bodem doorkruist door een netwerk van beken, sloten en grachten geeft een bijzondere charme aan dit gebied.

Ik hoop door de meerdere foto’s de sfeer en de interesse van de groep te hebben weergegeven.

 

 

 

Hierbij verstrek ik een volledige lijst van alle geziene vogels en planten;

Vogels: grasmus, rietgors, tjiftjaf, merel, bosrietzanger, winterkoning, meerkoet, zwartkop, tuinfluiter, blauwe reiger, waterhoen, koekoek, gekraagde roodstaart, buizerd, ransuil, boerenzwaluw en 5 jonge steenuilen geringd door Rik.

 

Planten: kolpijp, grote ratelaar, bloeiende witbol, koekoeksbloem, waterbies, zegge bloem, veenwortel, bloeiende bramen, bosandoorn…er zullen mij wellicht een paar soorten ontgaan zijn!

 

Dit was dus de succesvolle eerste uitstap van vijf. Vergeet de volgende afspraak niet: een fietstocht vanaf Nieuwegebrug door de polders van Varsenare, Houtave en Meetkerke op 11-06-14.

 

Eric nogmaals bedankt en een grote “merci” aan alle deelnemers.

 

Machteld Kaesemans 29-05-2014.

 

Foto’s:  Pierre Ackou