Winter birding in Israel

Marc Nollet

Frederik Willemyns stuurde ons een leuk reisverslag van een weekje birding in Israel. Hij koos voor de noordelijke helft die ‘s winters (vanaf november t.e.m. februari) best interessant is. Hieronder enkele impressies … die ons doen watertanden!

12/11: onze eerste dag vertoefden we in de omgeving van Nasholim & Ma’agan Mikhael (= langs de Middellandse Zeekust): 280+ Witte Pelikaan, 9 Zwarte Ooievaar, 260+ Grote Zilverreiger, 184+ Steltkluut, 490+ Bonte + Kleine Strandloper, 220+ Bonte IJsvogel (op slaapplaats), 1 Heuglins Meeuw, …

13/11: we reden via het Tishlovet Reservoir (dat geldt als één van de belangrijkste overwinteringsplaatsen voor Witkopeend in de WP, zoniet de wereld) naar Hula Valley in het uiterste noorden. Onderweg 166 Witte Pelikaan, 23 Zwarte Wouw, 1 Bastaardarend, 5 Zwarte Ooievaar. Te Tishlovet min. 796 Witkopeend (!!) en 94 Kraanvogel naar Z. Te Hula Valley 56 Zwarte Ooievaar, 2 Bastaardarend, 2 Zwarte Frankolijn (= relatief moeilijke soort), 28 Zwarte Wouw en veel Kraanvogels.

14/11: een ganse dag in Hula Valley met o.a. 85 Zwarte Wouw, 3 Bastaardarend, 1 Slechtvalk, 77 Zwarte Ooievaar, 92 Grote Zilverreiger, 60 Zwarte Ibis, 12000+ Kraanvogel, 112+ Steltkluut, 310+ Sporenkievit, 700+ Witte Pelikaan, 1 Citroenkwikstaart, 2 Witstaartkievit (ben hier wel blij mee).

15/11: een combinatie van Hula Valley met de Golan Hoogte (tegen grens met Libanon & Syrië): 102 Zwarte Wouw, 3 Bastaardarend, 62 Zwarte Ooievaar, 3 m Zwarte Frankolijn  (allemaal Hula) en Rouwmees, Rotsklever, Finsch’ Tapuit, Steenpatrijs, Huisgierzwaluw, Syrische Kanarie, Vale Gier op de Golan Hoogte.

16/11: ’s morgens nog eens enkele plaatsen te Hula en daarna naar het zuiden gereden, via Bet She’an tot Ein Gedi aan de Dode Zee: 186+ Watersnip, 51 Zwarte Ibis, 50 Zwarte Ooievaar, 28 Marmereend, 2 Citroenkwikstaart, 1 Bastaardarend, 124 Zwarte Wouw (allemaal Hula), 2 Visarend, 127 Zwarte Wouw, 35 Zwarte Ooievaar, 800+ Veldleeuwerik (indrukwekkende groep; er kunnen er evengoed enkele 1000-en gezeten hebben in de velden), 152 Sporenkievit (allemaal Bet She’an).

17/11: ganse dag langs Dode Zee, waarbij een mooie wandeling te Ein Gedi het productiefst was met de lokale specialiteiten: Tristrams Spreeuw, Waaierstaartraaf, Kleine Groene Bijeneter, Witkruintapuit, Woestijnleeuwerik, Arabische Zandpatrijs, Bleke Rotszwaluw, Zwartstaart, Arabische Babbelaar, …

18/11: teruggereden naar het noorden via Bet She’an en ’s avonds nog eens rondgelopen te Ma’agan Mikhael. Nabij Bet She’an 232+ Zwarte Wouw en 160+ Zwarte Ooievaar en te Ma’agan Mikhael o.a. 72+ Dunbekmeeuw, 6 Citroenkwikstaart en 92+ Waterpieper.

Veel soorten zie je geregeld tot “overal” (bv. Witte Pelikaan, Bonte IJsvogel, Smyrna IJsvogel, Palestijnse Honingzuiger, Sporenkievit, Zuidelijke Klapekster). Leuke zangvogels vond ik verder Zwartkoprietzanger, Indische Karekiet, veel Blauwborsten, …. Soorten waarop ik wat gehoopt had, maar dus niet gevonden heb (vermoedelijk wegens nog te vroeg op het seizoen) waren o.a. Keizerarend, Steppenkiekendief (misschien wel 2 x gezien, maar niet goed genoeg om 100% zeker te zijn) en Reuzenzwartkopmeeuw .

Kort samengevat: een aanrader voor een weekje wintervogelen. Leuke soorten, heerlijk weer (28 à 32°C …), goede accommodatie, lekker gegeten, goede wegen, vriendelijke bevolking … kortom even simpel als bv. Spanje (alleen wat meer militaire aanwezigheid natuurlijk en jammer genoeg enkel nachtelijke vluchten waardoor men ‘geradbraakt’ arriveert en thuiskomt – je kan niet alles willen hé).

Het Mergus Team bedankt Frederik voor dit verslag.