BLIKVANGERS van 02-01 tot en met 08-01-2017

Machteld Kaesemans

 

2017-01-09 Velduil Marnix Vyncke

© Velduil  /  Marnix Vyncke.

 

De grote Blikvangers doorheen de ganse week zijn natuurlijk de velduilen in de Uitkerkse Polders en een paar in de Assebroekse Meersen. Onderaan dit artikel staan 2 foto’s van velduil en torenvalk met muis, waarbij de velduil de muis moet loslaten door de aanval van de torenvalk….moedig hé!!!!

 

De Humes bladkoning was er nog steeds, maar op 08/01 zocht Stijn Baeten ongeveer 6uur lang om het zeldzame vogeltje te vinden! Men spotte eveneens witoogeend, topper, ijseend, nonnetje in Roksem- of  St.Pieters Put. Roerdomp en waterral, twee heel schuwe gasten, worden elke week gehoord, gezien en gefotografeerd.

 

Iets heel bijzonder was wel de vondst van 2 porseleinhoenen aan de Kwetshage. Bijzonder jammer dat er geen foto’s gemaakt werden want dit zijn zomergasten die nu normaal gezien in Zuid-Afrika verblijven. Ook rosse franjepoot werd genoteerd.

 

Om dit verslag te beëindigen vestig ik speciaal de aandacht op enkele tuinvogels. In heel wat tuinen blijven de vogels dit jaar weg van de voedertafels en slaan de bewoners alarm. We zien vooral heel weinig meesjes. Reden hiervoor is het heel slechte broedseizoen in het verzopen voorjaar van 2016. Er zakten ook weinig gasten af uit het noorden, doordat er nog steeds voldoende voedselaanbod was aldaar. We wachten af wat de telling van het ”Groot Vogelweekend” eind deze maand  meebrengt.

 

De andere nieuwigheden kunnen jullie vinden in de vogellijst.

 

Machteld.

 

 

Witoogeend   /  Nonnetje  /  Roerdomp  /  Waterral

 

2017-01-09 Witoogeend Yves Verstraeten 2017-01-09 Nonnetje v Filip De Ruwe

2017-01-09 Roerdomp1 Marnix Vyncke 2017-01-09 Waterral Francis Pattyn

© Yves Verstraeten  /  Filip De Ruwe  /  Marnix Vyncke  /  Françis Pattyn

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Alexis De Munck, Anna Schneider, Anne Coppens, Annelies Jacobs , Antoine Cornelis, Arlette Mestdagh, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bart De Keersmaecker, Bart Vantorre, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Bjarne Verhaeghe, Caroline De Wulf, Catherine Larbalestrier, Claes Victor, Claire Fery, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dany Depauw, Denis Delangh, Deseure Noel, Dirk Anseeuw, Dirk Werbrouck, Dries Candaele, Edouard Etienne, Eli Devos, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Callebaut, Erik De Meersman, Erwin Derous, Evert Vandeberg, Filip De Coster, Filip Declerck, Florian Martens, Fons De Wispelaere, François Comps, Frank De Scheemaeker, Fred Vanwezer, Frederik Noppe, Frederik Willemyns, Frits Leeman, Gaby Wieme, Geert Carette, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Gerin Pascale, Gilbert Smet , Guido Rappé, Gunther Vergauwen, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vandenberghe, Herman Blockx, Hubert Brandt, Ivan Leroy, Ivan Rosseel, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan Lannoo, Jan Schietse, Jan Swimberghe, Jan Talloen, Jan Van Den Berghe, Jan Vanwynsberghe, Jean Coulee, Jean Hugé, Jean Jordaens, Jean Pieters, Jelle Ronsmans, Jeroen Vanheuverswyn, Jo Packet, Jo Seynaeve, Joachim Pintens, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonas Pottier, Jonathan Brutin, Jorg Lambrechts, Joseph De Groote, Julie Lecomte, Jürgen De Witte, Karel Tack, Karina Samyn, Kelle Moreau, Koen Baute, Koen Maertens, Kris De Wit, Kurt Van Damme, Lander Kestemont, Leo Declercq, Lindy Vandromme, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc De Naegel, Luc Deblauwe, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Magda Vermoortele, Marc De Ceuninck, Marc Deknock, Marc Nollet, Marc Van Daele, Margaux Boeraeve , Marie-Christine Depuydt, Mario Labeeuw, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Maurits Karreman, Mireille Henry, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Olivier Olyslaegers, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Van Laethem, Pattyn Francis, Paul Decuypere, Paul Durinck, Paul Maertens, Peter Wijnsouw, Pierre Blockx, Pierre Leprince, Pierre Tavernier, Pierre-Yves Bodart, Rik Van Looy, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Ruben Charlier, Ruben Saey, Ruben Van Den Berghe, Ruben Vermeer, Rudy Deplae, Rudy Van Cleuvenbergen, Sam Dewanckele, Sander Bruylants, Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stéphane Brkic, Steven B, Steven D’haese, Stijn Baeten, Stijn Borny , Thijs Tanghe, Tim Vochten, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Van Der Hooft, Verduystert J.P, Vic Puype, Walter De Smet, Wannes Bos, Ward Tamsyn, Wesley Poelman, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Wim Pauwels, Wim Rommel, Wim Trio, Windels Martin, Wout De Rouck, Yente De Maesschalck, Zaprudnik Christophe.

 

 

Koolmees

 

2017-01-09 Koolmees Marc Nollet

© Marc Nollet

 

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Pimpelmees  /  Zwarte Mees  /  Kuifmees  /  Staartmees.

 

2017-01-09 Pimpelmees Marc De Ceuninck 2017-01-09 Zwarte Mees Geert Vanhulle

2017-01-09 Kuifmees Marc Nollet 2017-01-09 Staartmees Marnix Vyncke

© Marc De Ceuninck  /  Geert Vanhulle  /  Marc Nollet  /  Marnix Vyncke

 

 

VOGELLIJST:

 

Wilde zwaan

Kleine zwaan

Witoogeend

Topper

IJseend

Nonnetje

Middelste zaagbek

Kuifduiker

Noordse stormvogel

Roerdomp

Koereiger

Grote zilverreiger

Bruine kiekendief

Blauwe kiekendief

Havik

Smelleken

Slechtvalk

Waterral

Porseleinhoen

Bokje

Paarse strandloper

Rosse franjepoot

Pontische meeuw

Grote jager

Kerkuil

Bosuil

Velduil

Kleine bonte specht

Zwarte specht

Roek

Matkop

Boomleeuwerik

Strandleeuwerik

Cetti’s zanger

Humes bladkoning

Grote pieper

Waterpieper

Europese kanarie

Barmsijs onbekend

Goudvink

IJsgors

 

 

Velduil + Torenvalk + Muis

 

2017-01-09 velduil + torenvalk+ muis Rik Van Looy 2017-01-09 Velduil + Torenvalk + muis Danny Claeysier

 

© Rik Van Looy    /    Danny Claesier

 

 

Machteld Kaesemans  10/01/2017