BLIKVANGERS van 09-01 tot en met 15-01-2017

Machteld Kaesemans

© Kolgans  /  Filip De Ruwe.

 

Omdat de meest zeldzame vogels gezien deze week, reeds in vorige Blikvangers ruim aan bod kwamen, heb ik gekozen voor echte wintergasten gespot tussen 09/01 en 15/01

De kolgans en de kleine rietgans zijn typische wintersoorten en bevolken de poldergraslanden in groot aantal. De rotgans is ook een overwinteraar maar geringer in getal. De kleurringen aflezen bij ganzen en de gegevens doorsturen naar www.geese.org is best een boeiende bezigheid en zeer nuttig. Meer en meer wordt nu echter de app. “BirdRing” gebruikt.

 

Bij de eenden noteer ik alvast de ijseend en de brilduiker. De grote en de zwarte zee-eend  spotten en fotograferen is best leuk, maar moeilijk. Het nonnetje, nog steeds alleen vrouwtjes en de  middelste zaagbek werden ook genoteerd.

 

Bij de kleine vogeltjes toon ik jullie een frater en ijsgors, de naam van deze laatste laat geen twijfel over.

 

Ter info nog dit:

We zijn in het koude winterweer beland, de vogels vinden minder voedsel, dus vragen we aan eenieder gevarieerd voedsel te voorzien in de tuin…de vogeltjes zullen u dankbaar zijn!!!!

 

Machteld.

 

 

1 & 2 Kleine Rietgans  /  3 Kolgans  /  4 Rotgans

 

 

 

© 1 Patrick Keirsebilck  /  2 & 3 Marc Nollet  /  4 Marc De Ceuninck

 

 

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Anna Schneider, Anne Coppens, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Caroline De Wulf, Daniel Decloedt, Danny Claeysier, Dany Depauw, Dirk Werbrouck, Dominique Verbelen, Dries Candaele, E J E Boumans, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erik Callebaut, Femke Batsleer, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert De Wispelaere, Geert Vanhulle, Gerin Pascale, Guido Minnaert, Guido Orbie, Guido Rappé, Guy Emsens, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Herman Blockx, Hilde Fontier, Hubert Brandt, I. De Block, J Vanryckeghem, Jan De Vlaemynck, Jan D’hondt, Jan Ranson, Jan Rottiers, Jan Swimberghe, Jean Hugé, Jean Pieters, Jeroen Vanheuverswyn, Joachim Bertrands, Johan Buckens, Johan Debuck, Johan Devos, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jozef Germonprez, Karel Tack, Koen Baute, Koen Maertens, Krien Hansen, Kris De Wit, Kris Lesage, Kurt Van Damme, L Feys, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Machteld Kaesemans, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Neyens, Marc Nollet, Marc Rogghe, Margaux Boeraeve , Marie-Christine Depuydt, Mark Logghe, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Mathieu André , Melina Kyametis, Miguel Demeulemeester, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Pascal Heymans, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Maertens, Pierre Blockx, Pierre Burny, Piet Allegaert, Pieter Van Hauwaert, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Rita Vanhullebusch, Robin Dérozier, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sander Bruylants, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Steven D’haese, Stijn Borny , Stijn Vincent, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Vic Puype, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Wim Pauwels, Wout De Rouck, Yolan Bosteels.

 

 

Brilduiker

 

© Marc Nollet

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

IJseend  /  Nonnetje m+v  /  Grote Zee-eend  /  Zwarte Zee-eend

 

 

 

© Lander Kestemont  /  Patrick Keirsebilck  /  Marnix Vyncke  /  Herman Blockx

 

 

VOGELLIJST:

 

Wilde zwaan

IJseend

Nonnetje

Middelste zaagbek

Roerdomp

Kwak

Koereiger

Grote zilverreiger

Jan-van-Gent

Bruine kiekendief

Blauwe kiekendief

Havik

Slechtvalk

Waterral

Zeekoet

Kerkuil

Bosuil

Velduil

Zwarte specht

Roek

Boomleeuwerik

Cetti’s zanger

Rouwkwikstaart

IJsgors

 

 

Frater    /    IJsgors

 

 

© Johan Buckens

 

Machteld Kaesemans  17/01/2017