MERGUS WEEKNIEUWS 2017/3: TELLINGEN – WULPEN – PROJECT SLECHTVALK – LAC DU DER – GROOT VOGELWEEKEND – TOEKOMSTIGE ACTIVITEITEN

Frank De Scheemaeker


Foto archief mergus – M. Vyncke – Blauwe Kiekendief

Tellingen verleden weekend

 

We danken iedereen die zijn steentje bijdroeg aan de vele tellingen afgelopen weekend. De ‘moeder’ maand aller tellingen leverde geen uitzonderlijke soorten en aantallen op…maar toch enkele leuke zaken bleven me bij:

 

Slaapplaats Meetkerke: 10 koereigers, 7 grote en 6 kleine zilverreigers

 

Leuk om eens te vergelijken
Buizerd torenvalk sperwer slechtvalk bruine kiek blauwe kiek

Stootvogeltelling Uitkerke:          19          21               2              2                    2                       2

 

Stootvogeltelling Zwinstreek:     22         24                2             1                     0                      2

 

Stotvogeltelling Dudzele:             16           5               1             2                     0                      0

 

Stootvogeltelling Torhout:          34           9                9             1                    0                        0 +1

smelleken!

Hoogwatervluchtplaats Zwin op zondag – het lijkt wel of het uitzonderlijk hoog water alle steltlopers van de kust naar het Zwin bracht: 168 scholekster, 91 steenloper, 2 paarse strandloper (de eerste sinds de tellingen start in 2005), 63 zilverplevier, 75 bonte strandloper, 5 kluut, 33 bontbekplevier en 36 drieteentjes

 

Dit weekend – Wulpen slaapplaatstelling

 

Alle vaste tellers werden door regionaal coördinator Guido Rappé aangeschreven en zegden hun medewerking toe. Er is gemeenschappelijk excursie naar de Achterhaven olv van Guido en of Jan S. Afspraak zaterdag 21 01 om 16u00 aan de gekende randparking Louis Coiseau kaai Brugge (Haven) (tov Politiehuis) . Terug ca 18u15 . Warme kledij noodzakelijk. Iedereen welkom.

 

Slechtvalkenproject overgedragen

 

We danken Guido Orbie van harte voor al zijn initiatieven en zijn begeestering rond het plaatsen van nestbakken voor en de vele jaren trouw opvolgen van de Slechtvalken broedgevallen in onze Brugse binnenstad, afwisselend aan de OLV-Toren en San Salvators. Guido geeft nu de fakkel door aan Paul Maertens die samen met het volledige Mergus bestuur het project verder zal opvolgen. Guido nogmaals bedankt voor alles wat je voor de Wielewaal en Mergus met een groot enthousiasme en begeestering organiseerde!

 

Donderdag 26 januari 2017: derde ARK-avond

 

Om 20u in zaak ONZE ARK – Sint-Michielslaan 35 – Sint-Michiels : Wouter Faveyts met een unieke reportage over OMAN. Wouter is een gepassioneerd en onderlegd vogelkijker met een speciale voorkeur voor stootvogels!. Niet te missen en steeds gezellige, gratis ambiance!

 

Zaterdag 28 januari 2017: naar Duinkerke en omgeving

 

We bezoeken uitgebreid het havengebied rond Duinkerke, Gravelines, Grand Fort-Philippe en Platier D’Oye en hopen op vele zeevogels, eenden, duikers, zaagbekken en alle fuutachtigen. NP Brugge i.s.m Mergus – afspraak 08u aan de parking Steenbrugge, einde Baron Ruzettelaan, Assebroek. Einde 18u. Telescoop, verrekijker, laarzen en picnic voor ’s middags. Leiding Johan Debuck 0477/50.31.93

 

Zondag 29 januari 2017: het Grote Vogelweekend

We hebben een Mergus stand in Groenwaecke en Marc De Ceuninck coördineert! Marc zelf kan pas vanaf 13u aanwezig zijn en hij zoekt nog Mergus Vogelaars die vanaf 10u tot ca 13u kunnen uitleg geven aan het grote publiek. Graag een mailtje naar marc.de.ceuninck@skynet.be als je ’s morgens kan aanwezig zijn.

 

Doorlopend van 10 tot 17u vanuit Groenwaecke – met volgend programma:

 

– We beloeren onze voederplanken (ism Mergus),
– VOC Oostende geeft tips en advies over voederen, nestkastje, … .
– 3x een korte wandeling met gids (+/- 1 uur) rond het bezoekerscentrum: 11u – 14u – 15u.
– Nature for Kids/Kids for Nature: tuinvogels herkennen en verwennen voor kinderen tussen 8 en 15 jaar: 14u tot 16u.
– Een gratis potje hutsepot voor alle wandelaars aangeboden door Hostellerie Hof Ter Doest (zolang de voorraad sterkt).

 

Zeker nu al in de agenda plaatsen

 

Vrijdag 3 februari 2017 – Mergus midwinterfeest met René Beyersbergen, Mergus Award, Broedvogelboekje, Nieuwe Website, gezellig samenzijn

 

Mergus weekend naar Lac du Der van 1 t.e.m. 4 november 2017
Oproep van Johan, organisator

 

“Denk je nog eens om een oproep te lanceren om nog 1 mannelijke deelnemer voor Lac du Der
( 1/11 tot 4/11/17) de kans te geven om zich alsnog in te schrijven. Dat de persoon in kwestie dan
met mij kontakt opneemt ( buk@telenet.be) , dan kan ik zijn voorschot van 60 euro laten betalen.”