BLIKVANGERS van 16-01 tot en met 22-01-2017

Machteld Kaesemans

© Grote Burgemeester  /  Johan Buckens.

Heel veel waarnemers en leuke nieuwe soorten deze week!!!!

De twee grootste Blikvangers zijn ontegensprekelijk de grote burgemeester gezien op 21-01 in De Haan – Vosseslag en de bonte kraai die op 20-01 even gespot werd in de Bourgogne Meersen van Eernegem. Deze bonte kraai vloog daarna richting Gistel en Moere, net voorbij het Mergusgebied.

Door het koudere weer werden ook heel wat kleine zwanen gesignaleerd.. IJseend, nonnetje, grote zaagbek, kuifduiker, bokje en vele anderen werden genoteerd.

Het is al een tijdje geleden dat ik de steltlopertjes in de kijker plaatste. Op de bevroren plassen is er geen leven te bespeuren dus neem ik jullie mee naar de kust. Daar werd o.a.de paarse strandloper gesignaleerd, verscheidene guitige drieteenstrandlopertjes, bonte strandloper en steenloper. Deze breng ik hieronder voor jullie in beeld. Rosse grutto, tureluur en witgat waren eveneens van de partij.

Als laatste wil ik de ruime aanwezigheid van kramsvogel en koperwiek benadrukken, heel typisch voor deze koude winterperiode.

Groeten

Machteld.

 

Grote Zaagbek  /  man en vrouw

 

© Marnix Vyncke

WAARNEMERS:

Alain Crusiaux, Albert Neyt, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Bart Augustijns, Bart Vantorre, Bart Verstraete, Bernard Pasau, Bert Kindermans, Bram Vlaeminck, Caroline De Wulf, Catherine Priem, Chris Bruggeman, Christiane Moulu, Claude Mathon, Daniel Decloedt, Daniël Wybo, Danny Claeysier, Danny Dewulf, Davy Vanwijnsberghe, De Boeck Benoit, De Munck Benoit, Deseure Noel, Didier Mary, Dirk Anseeuw, Dirk Werbrouck, Dokus Arys, Donald Dupon, Dries Candaele, Elisabeth Fraeyman, Emmanuel Crul, Eric Halet, Eric Hermy, Erik De Meersman, Etienne Vanaelst, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Franky Bauwens & Dominique Verbeke, Franky Tanghe, Fred Vanwezer, Frederik Willemyns, G. Andy, Gaby Wieme, Geert De Clercq, Geert Jonckheere, Geert Lakiere, Geert Vanhulle, Gerin Pascale, Gerry Heyrman, Gert Meeus, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Vansteenbrugge, Harry Van De Laer, Heidi Rau, Hilbran Verstraete, Hubert Brandt, I. Provoost, Ilse en Stefaan , J Vanryckeghem, Jan De Wit, Jan D’hondt, Jan Swimberghe, Jan Van Eeckhout, Jean Pieters, Jean-Marie Testaert, Jelle Quartier, Jens Derycker, Jeroen Naert, Jeroen Vullers, Jo Gijsbrechts, Johan Beyne, Johan Buckens, Johan Corveleijn, Johan Debuck, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Van Heulebrouck, Johan Vandepitte, Jonas Pottier, Jonathan Meire, Jürgen De Witte, Kamil Daneels, Karel Tack, Karina Samyn, Kelle Moreau, Koen De Budt, Koen Maertens, Kris Baetens, Kris Lesage, Kris Van Scharen, Kurt De Kesel, Kurt Van Damme, Kurth Vanderheyden, L. Bronne, Leen Charles, Leo Declercq, Lowie Lams, Luc De Cat, Luc Deblauwe, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Ludo Nelen, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc Batsleer, Marc De Ceuninck, Marc Nollet, Marc Van Daele, Mario Jamers, Mark Logghe, Marnix Vandegehuchte, Marnix Vyncke, Martijn Roos , Michael Parmentier, Michel Louette, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Noël Vervaecke, P. Focquier, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Patrick Van Wouwe, Patrick Vandousselaere, Pattyn Francis, Paul Cardon, Paul Decuypere, Paul Maertens, Peter Bouckaert, Pierre Burny, Piet Smessaert, Pieter Van Hauwaert, Raphael Windey, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sarah Defoort, Sebastien Crahay, Serge Allein, Siege Van Ballaert, Sien Van Looveren, Simon Feys, Stan De Blomme, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Cornelus, Steven De Bruycker, Steven D’haese, Stijn Borny , Thijs Nouws , Tim Rogghe, Tony Parmentier , Urbain Ureel, Van Luchem, Vandeputte Christian, Verduystert J.P, Véronique Daems, Walter Roggeman, Wannes Bos, Ward Tamsyn, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Wim Pauwels, Wim Trio, Wim Van Sompel, Windels Martin, Wout De Rouck, Wouter Van Gasse, Wouters Karin, Wuelche Jacky, Yves Decneudt.

 

Bonte Kraai

© Marc De Ceuninck

 

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

 

 

Paarse Strandloper  /  Steenloper  /  Bonte Strandloper  /  Drieteenstrandloper

 

 

© Herman Blockx  /  Marc Nollet  /  Jan Baert  /  Patrick Keirsebilck

 

VOGELLIJST:

Wilde zwaan

Kleine zwaan

IJseend

Nonnetje

Grote zaagbek

Kuifduiker

Roerdomp

Kwak

Koereiger

Grote zilverreiger

Jan-van-Gent

Bruine kiekendief

Blauwe kiekendief

Havik

Smelleken

Slechtvalk

Waterral

Bokje

Paarse strandloper

Grote burgemeester

Zeekoet

Kerkuil

Bosuil

Velduil

Kleine bonte specht

Zwarte specht

Roek

Bonte kraai

Matkop

Boomleeuwerik

Waterpieper

Rouwkwikstaart

Europese kanarie

Goudvink

IJsgors

Sneeuwgors

 

Kramsvogel    /    Koperwiek

 

© Marnix Vyncke    /    Marc Nollet

Machteld Kaesemans  24/01/2017