Geslaagde Aalscholvertelling 14/01/2017

Wim Jans
Foto © Marc Deceuninck

Nu ik alle resultaten binnen heb, wordt het tijd voor een overzicht.

Het is bijzonder leuk dat alle mensen zich weer ingezet hebben om nauwkeurige tellingen uit te voeren. Een overzicht van de resultaten.

Op 12/01/ werden bij de kleiputten van Hoeke 53 vogels geteld door Emmannuel Crul die dan op 14/01 nog een  inspanning leverde om aan de Syphons 68 aalscholvers te tellen. Stefaan Anseeuw nam ook twee gebieden voor zijn rekening en telde respectievelijk 4 (Zandberghoeve) en 12 (Stockmanshoeve) aalscholvers. Luc De Cat telde 195 aalscholvers te Vloethemveld en Rudi Vantorre 198 vogels tussen de Zelzatebrug en de Palingpot m.a.w. wat we ook de kanalen Achterhaven noemen. Dit zijn de twee belangrijkste slaapplaatsen maar wat zal er in de toekomst gebeuren als de nieuwe verbinding daar volledig af is en er dag en nacht daar voertuigen zullen voorbij razen. Toen we onze tellingen begonnen waren er twee slaapplaatsen: Vloethemveld en kanalen Achterhaven.

De Blauwe Toren werd door mij geteld en was goed voor 58 Aalscholvers. Nicolas Endriatis wist 21 vogels waar te nemen aan de Expresswegput. Blijft tenslotte de Misériebocht te Beernem: Gabriël Wieme kon helaas wegens ziekte niet tellen, Ruben Saey nam zijn de telling over. We wensen Gaby veel beterschap, hij was jarenlang de trouwe teller en hopelijk herstelt hij voldoende zodat hij dit opnieuw zal kunnen doen. Ruben telde 46 Aalscholvers.

We zetten met zijn allen een mooie reeks neer van volgehouden tellingen, mijn oprechte dank daarvoor. Uiteraard belangrijk: hoeveel vogels hebben we nu geteld: 655 Aalscholvers hebben tussen 12/01 en 14/01 overnacht in onze regio.

Wim Jans