BLIKVANGERS van 26/06 tot en met 02/07/2017

Machteld Kaesemans

Na de imposante roofvogels van de vorige Blikvangers, zullen deze kleine zangvogels heel wat minder spectaculair overkomen.  Tik op de foto en vergroot ze, zodat je deze zangers in volle glorie kunt bewonderen.

Aan de Kleiputten van Heist zit er sinds 24/06/2017 een graszanger. De vroegere naam  was “ waaierstaartrietzanger”. Dit is een heel klein vogeltje van 10 -11cm. Het is een zeer wintergevoelige soort die massaal het loodje legt bij langdurige vrieskou” Met zo’n 3 tal gevallen per jaar sinds winter 2012-13 eigenlijk wel weer een zeldzaamheid geworden (tegenwoordig bv. zeldzamer dan ralreiger, roodmus, vale gier,…). Met nu al het tweede geval (na Uitkerke) in een week tijd en de enkelingen in Nederland is er misschien toch weer hoop op een lichte toename.” (Tekst Kenny Hessel) 

Aan de kleiputten werden ook andere zangers gespot zoals: kleine karekiet, rietzanger, bosrietzanger, Cetti’s zanger e.a.

 Het tweede deel van de Blikvangers heb ik gewijd aan het ringen van jonge kerkuilen door Rik en het taggen van een nest bruine kiekendieven. Rik bedankt voor al dit werk, Ook boeiend om het eens mee te maken!

De rest zien jullie wel in de vogellijst.

Groetjes van Machteld.

Bosrietzanger

© Patrick Keirsebilck

Rietzanger

© Marnix Vyncke

Kleine Karekiet

© Danny Claeysier

Grasmus

© Johan Buckens

Cetti’s Zanger

© Marc Van Daele

WAARNEMERS:

Albert Neyt, André Delier, Arnout Pieters, Arnout Zwaenepoel, Augustijn De Ketelaere, Baetsle Rudi, Bart Mortier, Ben Smit, Bert Kindermans, Bram D’hondt, Danny Jonckheere, Dany Depauw, Decorte Johan, Diemer Vercayie, Dominique, Dominique Verbelen, Dries Candaele, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Eva Vangenechten, Filip De Coster, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederic Gabrys, Frederik Willemyns, Gabriel Vanhulle, Gaby Wieme, Guido Orbie, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Harry Vandecnocke, Hubert Brandt, Indra Jacobs, Isabelle Bossuyt, Ivan Leroy, J Vanryckeghem, Jan Pauwels, Jan Swimberghe, Joachim Pintens, Johan Claeysier, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Johan Lippens, Johan Vandepitte, Jonas Decoster, Jorg Lambrechts, Jp Valentin, Jürgen De Witte, Karina Samyn, Kelle Moreau, Koen Baute, Kris Lesage, Kurt Van Damme, Lander Kestemont, Louis Robeyns, Lowie Lams, Luc Lippens, Luc Vanpaemel, Luk Ingelbrecht, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Neyens, Marc Nollet, Marcel Pottier, Melina Kyametis, Michiel Soenen, Mike Vandeperre, Mireille Henry, Mylle Johnny, Natuurpunt Zedelgem, Nick Vanclooster, Nicolas Brackx, Nicolas Van Overmeeren, Noël Vervaecke, Olivier Dochy, Olivier Dupont, Patrick Janssens, Paul Decuypere, Peter Depodt, Peter Schuermans, Pierre Van Vooren, Reinhardt Strubbe, Reinoud Allaert, Rik Vande Kerchove, Robrecht Pillen, Romain Deloof, Rony Lierman, Rony Van Houdenhove, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Stef Vlietinck, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefan Vertommen, Steven De Bruycker, Stijn Cooleman, Stijn Vincent, Thibault Snauwaert, Thomas Devreeze, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Virginie Sonon, Wannes Bos, Wilfried Pattyn, Willy Dias, Wim Pauwels, Wouter Van Gasse, Yvon Princen.

Ringen van Kerkuil

© Geert Vanhulle

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Geringde Kerkuil

© Geert Vanhulle

VOGELLIJST:

Kwartel, Lepelaar, Wespendief, Bruine kiekendief, Havik,  Slechtvalk, Waterral,  Steltkluut, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel,  Kerkuil, Bosuil, Kleine bonte specht, Zwarte specht, Wielewaal, Cetti’s zanger, Graszanger, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, Gekraagde  roodstaart, Rouwkwikstaart, Kruisbek.

Jonge Bruine Kiekendieven gewingtagd

© FB Bruine kiekendief

Bovenste foto: © Graszanger Yves Baptiste

Machteld Kaesemans  04/07/2017