BLIKVANGERS van 03/07 tot en met 09/07/2017

Machteld Kaesemans

Ditmaal gaan de Blikvangers vooral over meeuwen en sterns gezien deze week. Anderzijds kan ik weinig nieuwigheden opsommen. De graszanger van de Kleiputten in Heist werd vanaf midden deze week niet meer gehoord of gezien. Een steltkluut verbleef nog in de Uitkerkse Polder, zomertaling, geoorde fuut en krooneend gaven present. De rest vinden jullie terug in de vogellijst.

Vermeldenswaard zijn wel het aantal lepelaars, misschien komen ze toch nog eens tot broeden in Het Zwin zoals nu in het natuurgebied van De Blankaart.

Bij de meeuwen werden zwartkopmeeuw, ook in stijgend aantal, kokmeeuw, kleine mantelmeeuw, zilvermeeuw en geelpootmeeuw gespot.

Bij de sterns waren het visdief, dwergstern en grote stern die werden vermeld.

De trek naar het zuiden begint bij sommige vogels al eind juli, begin augustus, dan kunnen we zeker weer nieuwe soorten bewonderen!

Groetjes van Machteld.

Zwartkopmeeuw

© Johan Buckens

Kokmeeuw

© Marc Nollet

Jong van Kokmeeuw

© Kris Struyf

WAARNEMERS:

A Denis , Albert Neyt, André Delier, Annick Decruyenaere, Antoine Cornelis, Augustijn De Ketelaere, Baptiste Remy, Bart Van Thuyne, Bernard Miserez, Bert Kindermans, Catherine Priem, Claire Fery, Daniel Decloedt, Dany Depauw, Deneve, Sonja, Dirk Werbrouck, Dominique, Dries Candaele, E Geudens, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Eva Vangenechten, Fernand Van Ginderen, Filip De Ruwe, Fons De Wispelaere, Frank De Scheemaeker, Freddy Rogiers, Frederik Willemyns, Gaby Wieme, Geert Boelens, Geert De Wispelaere, Guido Orbie, Guido Rappé, Hans Compernolle, Hans De Blauwe, Hans Delrue, Hans Matheve, Hans Vansteenbrugge, Helen Schepp, Hilbran Verstraete, I. Provoost, Isabelle Bossuyt, J Vanryckeghem, Jan Swimberghe, Jasper Vandecasteele, Jean Jordaens, Jelle Quartier, Jeroen Vanheuverswyn, Johan Beyne, Johan en Karin Steuperaert-Mels, Jp Valentin, Julie Lecomte, Karel Boey, Karel Tack, Kelle Moreau, Koen Baute; Kris De Wit, Kris Lesage, Kristof Hurtekant, Kurt Van Damme, Lowie Lams, Luc Van Campenhout, Luc Van Den Kerchove, Luc Vanpaemel, Luc Willems, Ludo Annoot, Ludo Nelen, Luk Ingelbrecht, Maarten Sanne, Machteld Kaesemans, Marcel Pottier, Marnix Vyncke, Maurice Le Comte, Mike Vandeperre, Mylle Johnny, Nick Vanclooster, Noël Vervaecke, Norbert De Clercq, Patricia Cornet-Poussart, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul Decuypere, Paul Van Sanden, Piet Allegaert, Reinhardt Strubbe, Resteau Nathalie, Rijn Van Maele, Rik Vande Kerchove, Robbe De Beelde, Romain Deloof, Rony Lierman, Rony Van Houdenhove, Rudy Deplae, Sam Dewanckele, Sebastiaan Hanoulle, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Stefaan Viaene, Stefan Vertommen, Thijs Nouws , Tom Martin, Tony Parmentier , Valérie Goethals , Vandewiele Pascal, Verduystert J.P, Vincent Van Heghe, Wilfried Pattyn, Willem Jans, Willy Dias, Yente De Maesschalck.

Zilvermeeuw

© Marc De Ceuninck

Geelpootmeeuw

© Jan Baert

VOGELS + GEBIED  /  Exacte plaats, aantal en data te vinden bij :  Waarnemingen.be http://mergus.waarnemingen.be/waarnemingen_v7.php?groep=

Visdief

© Marc Nollet

Dwergstern

© Jan Baert

Grote Stern

© Francois Roland

VOGELLIJST:

Kwartel, Zomertaling, Krooneend, Geoorde fuut, Lepelaar, Kwak, Wespendief, Bruine kiekendief, Havik,  Slechtvalk, Waterral,  Steltkluut, Strandplevier, Geelpootmeeuw, Dwergstern, Grote stern, Zomertortel,  Bosuil, Zwarte specht, Wielewaal, Cetti’s zanger, Graszanger, Sprinkhaanzanger, Braamsluiper, Blauwborst, Kruisbek.

Lepelaars

© Marnix Vyncke

Bovenste foto: © Kleine Mantelmeeuw met kuikens Herman Blockx

Machteld Kaesemans 11/07/2017