RIETVELD PELIKAAN: sfeerbeeld en waarschuwing

Frank De Scheemaeker

Zou ik toch nog eens gaan kijken? Deze vraag spookte al een tijdje door mijn hoofd – ja – nee – ja – nee. De prachtige avond trok me over de schreef. Op stap dan maar. Het gebied is nu helemaal omgeven door de dijk waar straks de baggerspecie van het uit te graven insteekdok komt. Reusachtige pompen proberen het droog te trekken, maar dat lukt voorlopig niet. Gevolg toch nog veel vogels: een Ijsvogel schiet over het water, een Roerdomp vliegt statig langs, een juv Bruine Kiekendief komt slapen, overal zingen Cetti’s Zangers. Het zuidoostelijke deel blijft gespaard. Minstens 8 Baardmannetjes pingelen in het rond. Verder ook Dodaars, Waterral, Cetti’s Zanger….je moet al ver trekken om dit allemaal in een halfuurtje te zien. De aanblik van de Weiden Distrigaz was minder aangenaam: het ex weidecomplex is al zijn charmes kwijt en staat zo goed als helemaal onder water nu: kan in de winter wel leuke aantallen eenden opleveren misschien.  Nog een wijze raad: blijf aub op de dijken – benedendijks is het erg modderig en de kans dat je erin zakt is en er niet meer uitkomt is echt reëel. Men zegge het voort.