Voorbereiding WWT november 2010

Marc Nollet

"Wilde Eend" by Marc Nollet

Dominique Verbelen meldt ons:

“De waterwildtelling (WWT) van oktober 2010 was een enorm succes op het vlak van invoersnelheid. Op amper tien dagen tijd stak alles keurig in de databank, vermoedelijk een snelheidsrecord. Hoe sneller alles in de databank steekt, hoe sneller de mensen op het inbo kunnen valideren, hoe sneller Frank en Dominique kunnen stoppen met jullie achter de veren zitten.

Kort nog even de highs and lows van de oktobertelling. Het totaal voor de oktobertelling 2010 strandt op 27.582 ex. Soorten die een grote hap uit het totaalbudget namen waren dit keer Wilde Eend (8.458 ex.), Kievit (3.930 ex.), Smient (3.871 ex.), Meerkoet (2.561 ex.), Wintertaling (1.407 ex.), Wulp (1.360 ex.) en Goudplevier (1.156 ex.).

Krenten in de pap waren deze keer eerder schaars (maar daarom zijn het ook krenten). Twee Kuifduikers dobberden in de Achterhaven van Zeebrugge en twee Geoorde Futen kozen voor de Put van Vlissegem. Lang geleden: drie Kuifaalscholvers op de dokken in de Achterhaven. Een Roerdomp zat in de Fonteintjes van Blankenberge en voor twee Koereigers kon je terecht in de Uitkerkse Polders. Grote Zilverreigers lijken hun winterse opmars door te zetten met één ex. op Vloethemveld in Zedelgem, twee in de Uitkerkse Polders, drie op de Hoge Dijken in Roksem, één in het Poldercomplex Vlienderhaag in Moerkerke en nog eentje in Poldercomplex Damme West. Een Zwarte Zeeeend in de Spuikom van Blankenberge blijft ook altijd wel het melden waard. De eerste Brilduikers meldden zich aan op de Hoge Dijken in Roksem en op de Afleidingskanalen Broekebrug – Syphons (telkens een enkeling). Een Kleine Strandloper in de Achterhaven van Zeebrugge begint behoorlijk laat te zijn en een enkel Bokje liet zich zien in het Vloethemveld in Zedelgem. Eén Grutto kan maar niet genoeg krijgen van de Uitkerkse Polders en bleef er dus zitten om te worden geteld. Ook een Groenpootruiter aan de Plas Sint-Pieters in Brugge had eigenlijk al lang zijn biezen richting zuid moeten pakken.

Tot slot nog het obligate stukje over club exotica: zeven Zwarte Zwanen, 661 ex. Canadese Ganzen (met als hotspot de Polder van Sijsele: 109 ex.), 61 Nijlganzen, één Casarca (op de put van Meetkerke), één Carolinaeend (Kasteel De Maere Torhout), maar liefst acht Mandarijneenden (Vloethemveld Zedelgem), een Bahamapijlstaart (Polders Zuienkerke West) en een Chileense Smient (in de Warandeputten Oostkamp). Al bij al een bont gezelschap.

De ranking van de topgebieden zorgt niet echt voor veel verrassingen. Traditionele nummer één is alweer de Uitkerkse Polders (7.821 ex.), al even traditioneel gevolgd door de Achterhaven van Zeebrugge (2.550 ex.), Hoge Dijken Roksem (1.464 ex.), Put Vlissegem (920 ex.) en Het Zwin (882 ex.). Mogelijk zal de Achterhaven in de komende tellingen beetje bij beetje verder in de ranking wegzakken. De Hoge Noen op de schop, Rietveld De Pelikaan volledig opgespoten, ? Het gaat daar hard.

Over naar de orde van de dag: de novembertelling. Zoals steeds: mensen die om éénder welke reden deze keer hun gebied(en) niet zouden kunnen tellen, gelieve zo gauw als mogelijk een seintje te geven aan Frank of aan Dominique zodat ze snel op zoek kunnen gaan naar vervangers. En als het invoeren weer even spits en snedig gebeurt als vorige keer, dan zitten we ronduit op rozen. Tel ze!”

Klik hier om de resultaten van oktober 2010 te downloaden