Opmerkelijk: kraanvogels in ons gebied

Marc Nollet

Foto kraanvogels: Marco De Jager

We kregen vandaag verschillende waarnemingen binnen van kraanvogels. We zetten ze graag op een rijtje:

Pierre Tavernier meldt ons:
“Groot was mijn verbazing bij het waarnemen van een vlucht van 49 à 50 ZW trekkende regelmatig knorrende en zwevende kraanvogels boven Gistel (Gravenbos – Pieter Bortierlaan ) omstreeks 12.15 uur op dinsdag 30 november 2010. Dit is ver buiten hun normale trekroute maar dit zal ongetwijfeld te wijten zijn aan het koude weer en de vroege sneeuwval.”

Daarna was het de beurt aan Filip Vanhee. Hij schreef ons:
“Vandaag 30 november moet er sterke doortrek van kraanvogels zijn geweest.   Op de terugweg van Brugge naar De Haan (tijdens mijn dienst) had ik in een kwartier tijd, drie groepen kraanvogels welke vrij laag en luidroepend,  langs de Uitkerkse polder, Nieuwmunster, richting Houthave.  Alles tussen 12u00 en 12u15.  Eerste groep van 19 ex laag over aan Leeuwestraat,  na vijf minuten gevolgd door groep van ong.  55 ex en opnieuw 5 minuten nog later nog een groep thv Nieuwmunster van 36 ex.  De vogels vlogen door, maar toch nu en dan met lichte aarzelingen, alsof ze wilden landen.  Vermoedelijk door de weersomstandigheden, vanuit Duitsland uit koers geslagen.”

En tenslotte laten we Gunther Vergauwen aan het woord die vandaag op de Yahoo-groep “Belgian Birds” meldt:
“Net een luid roepende groep Kraanvogels ( 26 ex ) op 50 m hoogte strak naar zuid over Dudzele.Leuk zo met die roepende juvenielen ertussen. Blijft toch en echte zeldzaamheid aan de zee!”

Wij houden ons ten zeerste aanbevolen bij verdere waarnemingen van kraanvogels in ons MERGUS-gebied. Dank aan alle waarnemers.