MET DE FIETS DOOR DE POLDER (zoals in de goede oude tijd): VRIJDAG 10 DECEMBER 2010

Frank De Scheemaeker

Na een ommetje langs de Oostendse Vaart met 8 w Grote Zaagbek als leukste waarneming kwam ik om 9u30 aan ten huize Filip Vanhee te De Haan. De fiets uit de wagen, tassen gevuld met telescoop, eten en drank en weg waren we voor een ganse dag vogels kijken, dromend van Zeearenden, Zaagbekken en vooral leuke stukjes natuur. De vorst zorgde er jammergenoeg voor dat veel kleine plasjes toegevroren waren en de polder aldus op sommige plaatsen ‘leeg’ was dat we zeggen.  Maar niet getreurd – op naar de open plaatsen dan maar : de Put van Vlissegem die vriest met zijn ‘zout’ water niet dicht en was goed voor ca 6100 Smient, alsook Slobeend, Krakeend, enz…. In de omliggende weiden Buizerd, Torenvalk, Sperwer en tussen de grote groepen Kleine Rietganzen (er was duidelijk aankomst geweest) ook verschillende groepen Brandganzen. Over de Noordede vlogen plots alle ca 1200 Smienten op, wij maar turen voor de Zeearend, maar we kregen hem niet in beeld.  Ter hoogte van Klemskerke waren Christine en Eckhart druk in de weer met halsringen af te lezen van Kleine Rieten, zij hadden de Zeearend wel gespot. Tussen de vele prachtige depressies door fietsten we naar het Pompje: ook hier alles dichtgevroren – alleen 7 Bergeenden hielden er de wacht. Stootvogels gelukkig wel nog present: veel Torenvalk en Buizerd, 1 Sperwer en 1 ad Slechtvalk. Met de wind in de rug was het heerlijk fietsen langs de Oostendse Vaart r Nieuwege met opnieuw een zij het nu juv Slechtvalk. Zaagbekken van vanmorgen verdwenen. In de Lage Moere van Meetkerke een 20tal Brandganzen tussen de vele Kleine Rieten. Twee Kleine Zilverreigers vliegen verkleumd zuidwest. Aan de Hoge Moere van Houtave scheen een actief mannetje Roodborsttapuit geen last te hebben gehad van de winterprik en graasden 7 Knobbelzwanen.

Bij het binnenrijden van Nieuwmunster vloog een ‘buizerd’ van dichtbij op: toch maar de remmen dicht en beloond: een prachtige juveniele Ruigpootbuizerd showt zijn witte stuit, scherp afgesneden zwarte staartband, bloktekening op buik, polsvlekken, typische boventekening en bleke kop. Wanneer hij op een paaltje gaat zitten – zien we door de telescoop zelfs prachtig zijn bevederde poten. Dezelfde vogel was het ganse daaropvolgende weekend aanwezig en werd door vele vogelaars gespot en gefotografeerd. Even verder jaagt een juveniele Blauwe Kiekendief, de enige voor de ganse dag. Massa’s Smienten op het niet toegevroren deel van het Blankenbergse Vaartje: we schatten zo’n 5000. Vijf Putters vliegen over, 7 Kemphanen rusten op de oever. We zijn net te vroeg voor de Velduilen en rijden tussen duizenden ganzen naar de Eendenkooi van Wenduine die straks als natuurgebied (vooral moeras) zal ingericht worden. Op de open stukken veel eenden en een Houtsnip vliegt voor onze voeten weg. Het begint al te donkeren als we r Koestraat terugfietsen. De fotografen hebben het al opgegeven – maar wij worden beloond met 2 of 3 laat uitvliegende Velduilen – prachtige vogels! Met mijn laatste krachten en de fysieke steun van Filip vatten we de terugweg aan naar De Haan waar we rond 17u30 door Bernadette opgewacht worden!

Het was een prachtige dag geworden. Ps met dank aan Roland François voor het gebruik van de foto van de Ruigpootbuizerd en aan Christine en Eckhart voor de andere foto.