BLIKVANGERS van 3/01 tot en met 9/01/2011.

Machteld Kaesemans

Op 5/01/2011 schreef Johan Buckens bij een van zijn waarnemingen “Twee Zeearenden en 5 Ruigpootbuizerds op één dag…wat een winter !”. Dit bewijst ons dat we op dit ogenblik, echt heel erg verwend worden op vogelgebied. Deze week vielen de ZWARTE ROTGANS, de 2 Zeearenden, de Roodhalsgans, de vele Ruigpootbuizerds, de Zwartkeellijster, de Pestvogel en de Witkopstaartmees vooral op. Kijk verder naar de schat aan informatie in dit artikel en je kan zeker niet weerstaan aan de zin om verder vogels te spotten.

Zwarte Rotgans: Foto Simon Feys.

2 Zeearenden: Foto Johan Buckens.

WAARNEMERS:

Albert Neyt, Annita Van der Straeten, Antoine Cornelis, Bart Van Thuyne, Benedict De Laender, Carlo Vandekempen, Danny Claeysier,Danny Dewulf,  Decoster Filip, Edward Debbaut, Emmanuel Crul, Eric Hermy, Erwin Derous, Frank De Scheemaeker, Freddy Cordy, Frederik Willemyns, Geert Carette, Geert De Clercq, Gerald Driessens,  Guido Burggraeve, Hans Compernolle, Hilde Fontier, Ivan Steenkiste, Jan Baert, Jan D’hondt, Johan Buckens, Johan Debuck, Joris Elst, Kris Lesage, Laurent Mestgagh, Luc De Cat, Luc Van den Kerchove, Machteld Kaesemans, Marc De Ceuninck, Marc Janssens, Marc Nollet, Mieke Rodts, Miguel Depoortere,  Mylle Johnny, Nicholas Endriatis, Noël Vervaecke, Patrick Janssens, Patrick Keirsebilck, Paul D’hoore, Paul Verplancke, Peene Dirk,  Peter Bouckaert, Rik De Jaegher, Rik Vande Kerchove, Romain Deloof, Stefan Keereman, VWG Mergus, Willem Jans, Wim Pauwels, Yves Baptiste, Eric Ingelbrecht, Jan Swimberghe, Johan Opsomer, Johan Vandepitte, Karina Samijn, Koen Baute, Rudy Deplae, Stefaan Anseeuw, Stefaan Brinckman, Verduystert j.p. Pauwel Bogaert, Hans De Blauwe, Wim Roelant, Johan Devos, Johan Plouvier, Filip De Ruwe, Jeremy Demey, Lode Gilles, Jan Benoist, Ward Tamsyn, Fabrice Van Hove, Michaël Abts, Wouter Courtens, Eric Vanloo, Viviane Lootens, Martijn De Langhe, Sven Maly, Willy Vangeel, Dokers Arys, Denis Devos, Jan Seys, Christophe Gruwier, Christophe Houthoofd, Kevin Lambeets, Ward Vercruysse, Dominique Testaert, François Doyen, Philippe Deprez, Luc Boon, Danny Depauw, Wim Debruyne, Peter Adriaens, Thierry Debaere, Raphael Lebrun.

VOGELS + GEBIED : (“ DE BIJZONDERSTE”) –  Aantal en data te vinden bij Waarnemingen Mergus.

Roodhalsgans : Koolkerke Weiden, Weiden Damse Vaart West.

Wilde Zwaan : Ter Elst, Jabbeke Noordhoek, St.Kruis, Burkelpolder.

Kleine Zwaan : Het Zwin, Klemskerke Weiden, Dudzele, Elfhoek, Houtave Polders, Lage Moere, Nachtegaalpolder, Varsenare Tuinbouwgebied.

Topper : Stinker en Blinker Heist /Palingpot

Nonnetje : Roksem Put, Vloethemveld1.

Grote Zaagbek : Oostendse Vaart, Gentse Vaart, Lage Moere.

Middelste Zaagbek : Zeekanaal Brugge-Herdersbrug-Insteekdok, Filipsdok, Insteekdok West.

Rosse Stekelstaart : Roksem Put.

Witbuikrotgans : Het Zwin, Strand te Zwin.

ZWARTE ROTGANS: Lage Moere, Varsenare Kwetshage en Tuinbouwgebied, Zuienkerke Noordelijke akkers, Polders Schoeringebrug.

Sneeuwgans : Weiden Noordede.

Parelduiker : Zeebrugge Filipsdok.

Kuifduiker : Voorhaven Oostdam.

Geoorde Fuut : Zeebrugge Filipsdok.

Roerdomp : Roksem Put, Uitkerke Weiden, Weiden Pompje, Rietveld Pelikaan, Weiden Spoorweg Oost.

Kwak : Kleiputten Nieuwe Vrede.

Grote Zilverreiger : Damme, Zuienkerke, Dudzele, Knokke, Jabbeke, Varsenare, Klemskerke, Houtave, Zuiddamme, Koolkerke, Achterhaven.

Kuifaalscholver : Insteekdok Noord, Voorhaven Oostdam + Westdam.

ZEEAREND: Lage Moere , Uitkerke Weiden, Stalhille Weiden Jagersput.

Rode Wouw : Achterhaven Kiwikaai.

Bruine Kiekendief : Uitkerke Weiden, Achterhaven, Zuienkerke Westelijke Akkers,

Blauwe Kiekendief :  Uitkerke, Houtave, Meetkerke, Dudzele, Jabbeke, Achterhaven, Varsenare, Wingene, Vlissegem, Klemskerke, Oedelem, Stalhille, Koolkerke,  Zuienkerke, Damme, Lissewege, Westkapelle, Knokke, Bredene, St.Andries, Sijsele, e.a. Voor juiste locatie zie “Waarnemingen Mergus”.

Havik : Vagevuurbossen

RUIGPOOTBUIZERD : Lage Moere, Houtave Polders,  Uitkerke Weiden, Polders Klein Middelhof, Weiden Noordede, Het Zwin, Smienteweiden Zeebrugge, Klemskerke Weiden, Zuienkerke, Weiden Pompje, Polders Schoeringebrug.

Smelleken : Uitkerke Weiden, Lage Moere, Kattine, Blauwkasteelhoek, Houtave Hoge Moere.

Slechtvalk : Brugge, Het Zwin, Uitkerke Weiden, LageMoere, Damme, Vlissegem Bunkerweiden, Koolkerke Weiden, Oostkerke, Maagdenveld, Schoeringebrug, Zeebrugge, Kleyne Vlakte, Dudzele, Achterhaven, Weiden Pompje, Akkers pompje, Pannepolder, Varsenare.

Waterral : Assebroek Meersen, Oostkamp Leiemeersen.

Paarse Strandloper : Blankenberge Haven + Strand, Strand Wenduine tot Blankenberge. Het Zwin.

Geelpootmeeuw : Roksem Put.

Bosuil : Verkaveling Varsenare Zuid, Vloethemveld.

Velduil : Uitkerke Weiden.

Kleine Bonte Specht : Houtave Polders, St.Kruis Centrum.

Zwarte Specht : Ryckevelde.

Roek : Zuiddamme, Koolkerke Weiden, Lijsterhoek, Stuivenberg,  Waterputweiden, Het Zwin,Oostkamp, Doeveren.

PESTVOGEL : St.Kruis Centrum,  Het Zwin, Industriezone Brugge-Herdersbrug.

WITKOPSTAARTMEES : Zwinbosjes, Beernem Miseriebocht.

ZWARTKEELLIJSTER : Loppem Centrum.

Baardman : Weiden Spoorweg Oost.

Cetti’s Zanger : Uitkerke Weiden.

Waterpieper : Het Zwin, Weiden Damse Vaart West, Lage Moere, Kwetshage, Weiden pompje.

Grote Barmsijs : Maleveld.

Kleine Barmsijs : St Kruis Centrum.

Frater : Het Zwin.

Goudvink : St. Kruis  Centrum.

Appelvink : Verkaveling Varsenare West.

Ijsgors : Uitkerke Weiden, Weiden Noordede.