SFEERVERSLAGJE ZEETREK PIER BLANKENBERGE 07 OKTOBER 2011

Frank De Scheemaeker

De weersvoorspelllingen beloofden 5-6 NW en dit betekent in oktober meestal opvallende trek van zeevogels. Op mijn oproep van gisterenavond kwamen 5 goed uitgeruste vogelaars al dan niet via een omwegje langs het Oosterstaketsel aan de Pier van Blankenberge postvatten. Mijn eerste blik om 7u50 was al meteen goed voor een dichtbij langsvliegende Kleine Jager. Er zouden er nog minstens 68 volgen in de loop van de ochtend.   Verder vlogen nog 2 zekere Middelste en 4 Grote Jagers langs, also tientallen (ca 35 Miki – niet zeker gedetermineerde Middelste of Kleine Jagers). Pas rond 9u kwam ook de trek van de Jan van Gent op gang. Ik noteerde er 67  maar veel exemplaren die ver van de kust afvlogen kwamen wellicht niet in de notaboek. De eerste spetter was een Grauwe Pijlstormvogel om 7u58, gevolgd door een Noordse P om 8u15. Een Smelleken trok eerder onverwacht bij zo’n windsnelheid door om 8u24. De klappers van de dag waren een juv Vorkstaartmeeuw – heerlijk dicht – om 9u35 en een Vaal Stormvogeltje om 9u45. Ondertussen verveelden we ons geen seconde met de vele Jagers, nog 2 Grauwe – en 5 Noordse Pijlstormvogels, enkele Grote Sterns, Dwerg – en Drieteenmeeuwen en kleine groepjes Bonte Strandlopers, Wulpen, Zilverplevier.

Rond 11u50 beeindigden we telling.

Paul Maertens, Isabelle Bossuyt, Marc Nollet, Jean-Pierre Verduystert en ondergetekende Frank De Scheemaeker