DE GEKWETSTE VELDUIL

Machteld Kaesemans

 

Velen onder ons gingen in de laatste weken de Velduilen van de Uitkerkse Polder in de Drijfstraat bewonderen en fotograferen.

 

Op 22-02 deed  er zich echter een zeer spijtig ongeluk voor. Een van de Velduilen kwam in conflict met een biddende Buizerd. Beide vogels vlogen weg, onze Velduil kwam jammer genoeg terecht in een prikkeldraad. Hij werd voorzichtig losgemaakt zo goed als het kon en later naar het VOC van Oostende gebracht.

 

Meerdere vogelaars deden navraag hoe het nu met het gewonde dier was. Bij navraag in het VOC deze avond , kreeg ik de trieste melding dat men de vogel heeft laten inslapen. Vlieghuid en pezen waren te erg beschadigd en amputeren om de rest van zijn leven door te brengen in een kooitje is voor een wild dier geen optie.

Spijtig, erg spijtig.

 

De verzorger van het VOC raadde  aan, indien mogelijk, de prikkeldraad door te nijpen en te laten zitten …maar wie heeft er direct een tang, bescherming voor de handen enz. ter beschikking?  Hij benadrukte wel dat iedereen zijn uiterste best deed om de vogel te helpen.

 

De vraag werd ook gesteld of al die prikkeldraden in een  natuurgebied wel noodzakelijk zijn?

 

Tot slot:

Jullie zullen deze Velduil verder kunnen koesteren langs de vele foto’s die van hem of haar genomen werden.

 

Machteld Kaesemans 25-02-2013

Foto:  Marnix Vyncke