Kraanvogels vliegen boven Sven Nys!

Marc Nollet

Op 16 februari 2013 was ik op de Noordzeecross in Middelkerke. Rond 16.30 uur zag ik een vlucht van ongeveer 35 kraanvogels richting NO vliegen met een strak haastig tempo. Vermoedelijk was Sven Nys ook aan het kijken want hij maakte een paar stuurfouten en verloor tientallen meters.
 
In 2010 zag ik eind november , onder invloed van hevige Oostenwind, een kleine vlucht kraanvogels laag boven Gistel vliegen. Dus behoorlijk uit hun normale trekroute.
 
Op de kaart hieronder zie je dat deze Middelkerkse kraanvogels ook behoorlijk afweken van hun normale trekroute die hoofdzakelijk in een corridor ligt met Lac du Der als oriëntatiepunt. Het weer was relatief warm, het was droog en er was weinig wind.
 

 
Op het kaartje hieronder, “Quand venir voir les grues cendrées en Champagne”, zie je ook dat de lentetrek of voorjaarstrek in de tweede decade van februari op gang komt.
 

 
Op de website www.grus-grus.eu zie je bij de link “cranes migration day by day” dat er sedert eind januari 2013 al een lichte trek voelbaar is. Deze website meldt echter vanaf 15 februari en vooral vanaf 16 februari een intense voorjaarstrek. Bij een dergelijke massale trek heb je altijd uitzonderingen die een andere route kiezen. Dit verklaart dan ook de kraanvogels in Middelkerke.
 
Pierre Tavernier