SFEERVERSLAGJE AVONDEXCURSIE ACHTERHAVEN ZONDAG 07 JULI 2013

Frank De Scheemaeker

Zicht op Weiden Hoge Noen – Foto Lucas Tratsaert

Met zijn eenentwintig (!) trokken we om half acht de Zeebrugse Achterhaven binnen voor wat een avontuurlijke, aangename, soortenrijke en vooral leerrijke avond zou worden. In een vlaag van enthousiasme dit als een 50 soorten excursie voorgesteld, ik weet het een beetje belachelijk, want we doen het niet om het aantal soorten, maar toch zoiets kietelt, scherpt de aandacht, zorgt voor wat extra sfeer, en geloof het of geloof het niet, we sloten de teller af op 52 soorten!
 
Foto Marc Nollet
 
We waagden onze eerste kans op het luzerneveld en daar trokken vooral de meer dan 100 voorverzamelende Wulpen en Regenwulpen de aandacht. We beklommen – elk in eigen stijl –  de bermen van Weiden Hoge Noen en observeerden daar o.a. Lepelaar, Witgatje , Zwarte Ruiter, Grasmus, Roodborsttapuit – maar alles zat een beetje ver.
 
Foto Marc Nollet 

Foto Marc Nollet

 
Op naar de Pelikaan en aanpalend Insteekdok Zuid voor een lusvormige wandeling die ons erg dicht bij de kolonies van Visdief en Kokmeeuw bracht (op de eilandjes) en prachtige zichten bood op de 16 foeragerende Lepelaars (twee met kleurringen), Kleine Zilverreiger, Futen, jagende Oeverzwaluwen, Tureluur, Witgat, overvliegende Groenpoot, enz….enz…
 

Foto Marc Nollet

 
Ook het rietveld Pelikaan betoverde met 2 Geoorde Futen in prachtkleed, zingende Sprinkhaan en Cetti’s Zanger, opvliegende Krak- en Kuifeenden, slaaptrek en – plaats van 100 en meeuwen en 1000 en Spreeuwen. Kluten en Kleine Plevieren alarmeerden … kortom we wisten op sommige momenten niet waar eerste de telescoop op gericht. Een volledige soortenlijst vinden jullie terug op waarnemingen.be. Ik bedank nogmaals iedereen voor de enthousiaste aandacht en om er geen babbelexcursie van gemaakt te hebben.

Frank De Scheemaeker